2011. július 28., csütörtök

Péksütemény, kifli, zsömle








Ezeket a péksütiket Szandi lányommal készítettem.
Egy kocka élesztőt kevés tejben 3 káváskanál cukorral, pici liszttel megfuttattunk, majd 1 kg lisztbe beleöntöttük, tettünk hozzá 6 kávéskanál sót, és 6 dl meleg tejjel Szandi begyúrta a tálban. 
Hagytuk kb egy órát kelni, majd kis gömböket formáztunk a tésztából.
Ezután megformáztuk zsömlének, kiflinek, csavaros zsömlének.
Még egy negyedórát pihentek, majd megszórtuk tökmaggal és darabos sóval.
Ezután mentek a sütőbe szép pirosra sülni.

2011. július 27., szerda

Almás zöldparadicsom lekvár



2,5 kg almát és ugyanennyi zöldparadicsomot feldaraboltam, odatettem egy nagyobb lábasban főni.
Amikor megpuhult annyira, hogy lehetett mixelni, elmixeltem az egészet, hogy ne legyen darabos, ezután átpasszíroztam a paradicsom passzírozóval, hogy ne legyen benne az alma- és a paradicsomhéj.
2,5 kg cukrot beletéve visszatettem a tűzre. 5 db  citrom levét és reszelt héját is tettem bele ízesítés gyanánt, majd amikor kellő sűrűségű lett, belekevertem 3 tasak dzsemfixet.
Forrón üvegekbe szedtem és lekötöttem, mehetett a száraz dunsztba pihenni.
Almával is mennyei lett, de most is a citrom dominált!

Nektarin befőtt


5 kg nektarint megmostam, levagdostam a magról a húst, mert ez nem magvaváló barack.
A barack szeletkéket üvegekbe raktam. Elkészítettem a befőzőlevet, 4 liter vízhez 1,5 kg cukrot tettem. A végén szalicilt tettem bele, jól elkevertem a lével és úgy öntöttem fel az üvegeket. Celofánnal kötöttem le őket, és mehettek a száraz dunsztba.

2011. július 26., kedd

Lángos



Lángos

 1 kg liszt, 0, 5 liter víz, 2 dl tejföl, 5 dkg élesztõ, só, pici cukor az élesztõ kelesztéséhez. 
Az élesztõt kevés cukros vízben megfuttattam, majd hozzákevertem a liszthez, hozzáadtam a tejfölt, a sót, a vizet és jól kidagasztottam, ezt most kézzel, és nem dagasztottam túl sokáig. Meleg helyre tettem megkelni,
majd mégegyszer átforgattam egy picit, és letakartam még kb. 10 percre. Aztán gombócokat formáztam, és kihúzogatva kisütöttem őket forró olajban. 

2011. július 25., hétfő

Rozmaringos meggycsatni



Rozmaringos meggycsatni:

Hozzávalók: 3 kg meggy, 20 dkg vöröshagyma, 2 csomag mazsola, 60 dkg cukor, 1 dl vörösborecet, 1-2 szál friss rozmaring, két teáskanál őrölt gyömbér, kevés só


A meggyet magozzunk ki, tegyük egy nagy lábasba és adjuk hozzá a következő anyagokat: a kockára vágott vöröshagymát, a mazsolát, a cukrot, a vörösborecetet, a friss rozmaringot, az őrölt gyömbért és ízlés szerint sót.
Állandó kevergetés közben főzzük sűrűre. Ha csípősre szeretnénk készíteni, akkor 1-1 darab erős paprikát is tehetünk bele. Forrón töltsük üvegekbe, azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre. Így tartósítószer nélkül tárolhatjuk hűvös és száraz helyen.

Sült pecsenyék, húsok, sajtok, rizses és tojásos ételek mellé illik.

Zöldparadicsom lekvár


Másfél kg zöld paradicsomot összevágtam, odatettem főni egy lábasban.
Amikor megfőtt, átpasszíroztam, hogy a héja ne legyen benne.
Visszatettem főni, tettem bele 70 dkg cukrot, 3 egész citrom levét és reszelt héját, és egy zacskó dzsemfixet. Főztem még néhány percig, majd forrón üvegekbe raktam és száraz dunsztba tettem.
Nagyon finom lett, én még ezelőtt sosem csináltam ilyet, nem is ettem, de elmondhatom, hogy valami mennyei az íze!!!

Ezen felbuzdulva kipróbáltam érett paradicsomból is. Ugyanígy készítettem el, mint az előző zöld paradicsom lekvárt. Ez is elnyerte a tetszésemet, és az ízvilága is kitűnő!


Fánkhoz nagyon finom!
Íme:

2011. július 24., vasárnap

Eperlekvár


Az eperlekvárt fagyasztott eperből főztem, mert amikor kaptam az epret, nem volt időm befőzni, így lefagyasztottam elturmixolva.
Most csak elővettem, amikor kiengedett és odatettem főni egy lábasban.
Két kg epervelőhöz tettem egy kg cukrot, amikor besűrűsödött egy kicsit, tettem hozzá két tasak dzsemfixet, még egy picit főztem vele, majd üvegekbe szedtem és száraz dunsztba raktam.

Tarka meggyes


Vajas piskótához:
6 tojás
36 dkg cukor
36 dkg liszt
1 sütőpor
1 kocka margarin
kakaópor 
kevés tej, ha túl sűrű 

A tojásokat habosra felverjük robotgép segítségével a cukorral, majd  hozzáadjuk a sütőporos lisztet, a vajat, szükség szerint tejet. A masszát kettévesszük és a másik felébe kakaóport keverünk.
A tepsibe felváltva belekanalazzuk a kétszínű masszát, majd megrakjuk magozott meggyel.
Gáz sütőben nekem 40 perc alatt sült meg. 


2011. július 22., péntek

Egészséges életmód 3.

Mángoldlé készítése búzafűpréssel



A búzafűprés nem csak a búzafű kipréselésére alkalmas, hanem zöldlevelek és gyümölcsök levének préselésére is. 
Mivel a búzafüvem még nem nőtt meg kellően, ezért először mángoldlevélből készítettem magamnak üdítő zöld levet.
A lé kinyerése után elturmixoltam banánnal és már kész is volt az üdítő élő enzimekkel és vitaminokkal teli ital.

Cukkini lepcsánka



5 darab zsenge cukkinit lereszeltem héjastól a robotgépem reszelőjével, de káposztareszelőn is tökéletes, majd fűszereztem reszelt hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, és kevés liszttel és 3 egész tojással dúsítottam. Nem kell sok bele, mert akkor szívós lesz.
Kevés olajra kanállal szaggattam belőle, ellapítottam, és ropogósra sütöttem mindkét oldalát. Nem szabad túl sok olajban sütni, mert akkor sokat felszív és tocsogni fog az olajban. Szinte csak annyit kell tenni a serpenyőbe, mint palacsintasütéskor, talán egy picivel többet.
Szalvétára raktam, hogy a felesleges olajat felszívja.
Később, amikor már a cukkini héja kemény, akkor meg kell hámozni, de amíg még puha zsenge, nem kell, mert abban is sok vitamin található, nem szabad hámozni, kidobni.
Nagyon finom egy borsóleves után.

Challah




Hozzávalók:

500 g liszt
10 dkg cukor
2 evőkanál méz
1 db tojás
fél kocka élesztő
20 dl meleg tej 
2 evőkanál vaj
csipet  só

A kenéshez:
1 db tojás

A lisztet nagy tálba szórtam, a közepébe mélyedést készítettem, ebbe tettem a langyos tejet, kicsit lehet meleg, mert a liszt hamar elhűti. Belemorzsoltam az élesztőt, cukrot, olvasztott vajat és mézet tettem hozzá, csipet sót. Amikor a mélyedésben megfutott az élesztő, összekevertem lazán és a dagasztógépben dagasztottam ki. Ekkor a fele mennyiségű tésztát kivettem a gépből és gyúrtam hozzá kakaóport.
Így két bucit kaptam, egy kakaósat és egy simát. Én most ezt dupla mennyiségű lisztből és hozzávalóból készítettem.  Amikor  megkelt,  a tésztát úgy osztottam szét, hogy a fehér tésztából és a kakaós tésztából is hat rudat vágtam ki, melyeket egyenként elnyújtottam és feltekertem mint a beiglit. Erre azért van szükség, mert így szebbek lesznek a fonatok, mintha csak megsodornánk a tésztacsíkokat. 
Majd  négyes fonással fontam meg, így három kalács lett. 
Kivajazott kalácssütő formába helyeztem őket, a tetejüket lekentem felvert tojással és még addig kelesztettem a kalácsokat, amíg szépen kitöltötték a formát és szép nagyra megkeltek. Ekkor előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem őket, mindhárom forma befért egyszerre a sütőmbe.
Kb. 50 perc alatt sültek meg. 

2011. július 20., szerda

Szalagos fánk





Hozzávalók:

500 g liszt
250 ml tej
 fél kocka élesztő
50 g porcukor
60 g olvasztott vaj
2 db tojássárga

Elkészítés:

Először az élesztőt meleg tejben megfuttattam, majd egy tálban összeállítottam a tésztát, de csak annyira, hogy éppen összeálljon. A tésztát a kenyérsütőgépben dagasztottam meg. 
Amikor megkelt gyúrótáblára tettem és kb.egy ujjnyira elnyújtottam a nyújtófával.
Pogácsaszaggatóval kiszaggattam a fánkokat, közepükbe mélyedést csináltam, majd még öt percig hagytam kelni. Forró olajban kisütöttem, először azt az oldalát, amelyik felül volt, majd a másik oldalát is szép pirosra sütöttem. Vigyázni kell, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor hamar megég, és nem sül meg belül.
Leporcukroztam, és a közepükbe barack- , meggy- , és szederlekvárt tettem. 
Jó étvágyat hozzá!

2011. július 18., hétfő

Szederlekvár



A szederlekvárt úgy készítettem, hogy először odatettem főni egy nagy fazékban a szedret, amikor levet eresztett, akkor paradicsompasszírozón átpasszíroztam, hogy a magok ne legyenek benne, mert azok nagyon kemények, nem igazán jó megenni. 
Aztán visszatettem főni egy lábasban. Amikor besűrűsödött, tettem bele egy kg cukrot, mert kb. két, két és fél kilogramm lehetett az egész. Főztem még egy kicsit és tettem hozzá kettő tasak dzsemfixet.
Hát ezidáig a legfinomabb lekvár , amit főztem. Érdemes vele pepecselni, sok munka, de megéri.

2011. július 16., szombat

Lovas torta




A tortához tíz tojás felhasználásával sütöttem piskótát, három lap lett belőle.
A krémhez 2 puncspudingot megfőztem 7 dl tejben, tettem hozzá 20 dkg cukrot, jó sok málnát, és fél liter tejszínhabbal dúsítottam.

Sárgabarack-sárgadinnye csatni



A csatnihoz egy kg sárgabarackot és egy egész sárgadinnyét használtam fel.
Apró darabokra vágtam a gyümölcsöt. Először kevés olajon 2 fej hagymát pirítottam, tettem hozzá 5 gerezd fokhagymát apró darabokban, fűszereztem, sóval, borssal, rozmaringgal, mézzel, reszelt gyömbérrel, két citrom darabolt héjával és levével, kevés balzsamecettel, és még egy kis cukorral.
Az egészet sűrűre főztem, a végén belekevertem egy dzsemfixet.
Mennyei finom lett!

Csirkecomb darabkák fűszeres szószban, pirított zöldségekkel és tésztával, csatnival








A csirkecombot feldaraboltam kisebb darabokra. Hagymát pirítottam kevés olajon, majd ebbe tettem a husit és lepirítottam kissé. Fűszereztem wok fűszerkeverékkel, friss reszelt gyömbérrel, mézzel, borssal, sóval, egy egész citrom levével, kecsappal, fokhagymával, felöntöttem kevés vízzel, majd puhára pároltam.
A végén keményítős vízzel besűrítettem.

A tésztához a zöldségeket (zöldbab, cukkini, hagyma, répa, káposzta) forró olajon 12 perc alatt roppanósra pirítottam, fűszereztem wok fűszerrel. A spagettit megpirítottam olajban, majd megfőztem sós vízben. A zöldségeket összekevertem a tésztával. 

Meggy- és sárgabarack-sárgadinnyés csatnival kínáltam.

2011. július 11., hétfő

Zöldbab befőzés

A zöldbabot feldarabolom apróra és sós vízben roppanósra főzöm.
Teszek bele egy  kávéskanál ecetet is.
Amikor kész, üvegekbe szedem, majd a levét mégegyszer felfőzöm és kavarok hozzá szalicilt, majd ráöntöm az üvegben lévő zöldbabra és száraz dunsztba teszem.

Sárgabarack lekvár készítés




A sárgabarackhoz kilónként ötven dekagramm cukrot számoltam.
Először feltettem főni a felezett magozott barackot, majd belemixeltem a botmixerrel, úgy főztem tovább, amíg a kellő sűrűséget elérte. Ekkor tettem hozzá a cukrot. Kevés ideig főztem még, majd beletettem két kilóra számolva egy tasak dzsemfixet. Így nagyon klassz állagú lekvárt kaptam.

2011. július 3., vasárnap

Meggyes habos csokis





Itt a meggyszezon. 
Ezt a sütit kétszer öt tojásos piskótából készítettem, amit a nagy gáztepsiben sütöttem meg, meggyes tejszínhabos krémmel töltöttem meg, amit a következőképpen készítettem:

Két puncspudingot megfőztem 7 dl meggylében, tettem bele 20 dkg cukrot. Amikor kihűlt, kikevertem fél liter tejszínhabbal. Ezzel a krémmel töltöttem meg a piskótát, majd a tetejére is tettem a krémből, kiraktam meggyszemekkel, díszítettem tejszínhabbal és csokit csorgattam a tetejére.