2012. január 29., vasárnap

Kakaós kalács kuglóf formában







Ezt a kalács receptet Viki oldalán találtam.
Nagyon megtetszett, hogy ebből már nem folyik ki a kakaó. Annyit változtattam rajta, hogy vajat is tettem a tésztájába, mert én minden kalácsomba teszek egy kis vajat is. Ezen kívül mindent pontosan úgy csináltam, ahogyan ő írja. Kalács forma helyett viszont kuglóf formába tettem a tésztát. 
Már én is nagyon sokszor sütöttem kalácsot, mert nagyon szereti az egész család, de nekem is gondom volt a kakaóval, mivel kirepedt a tészta, és kifolyt belőle a kakaó. Igaz, hogy úgy is mindig sikere volt. 

Hozzávalók:

60 dkg liszt,
1 kocka friss élesztő,
3 tojás sárgája
4 evőkanál cukor,
4 dl tej
10 dkg vaj

Töltelék:

25 dkg margarin,
20 dkg cukor,
3 evőkanál kakaópor
3 tojásfehérje kemény habbá verve
2 evőkanál liszt és 1 csapott mokkáskanál sütőpor

A hozzávalókból géppel kalácstésztát dagasztottam, majd amikor szépen megkelt, három egyenlő részre vágtam. Egyenként kinyújtottam, s a tölteléket egyenlő részben rákentem a  tésztára, majd mint egy bejglitl, feltekertem.
Ezután kivajazott, kilisztezett kuglóf formába tettem először az egyik tekercset, majd rá a másikat, és végül a harmadikat szépen elosztva a formában, majd lekentem tojás sárgájával és a duplájára kelesztettem.
170 fokra előmelegített sütőbe tettem,  és 35 perc alatt szép pirosra sütöttem. 
Nagyon finom lett, csak volt vele egy gond, hogy a kuglóf forma kicsinek bizonyult ehhez a tésztához, így ennyi idő alatt nem sült meg a közepe, ezért kiborítottam, és tepsiben visszatettem még húsz percre a sütőbe. Úgy látom, inkább maradok a jól bevált kalács sütő formámnál.



2012. január 27., péntek

2012. január 22., vasárnap

Kenyér és zsömle





Ezt a kenyeret Klári barátnőm receptje alapján készítettem. Köszönöm Klári!

Hozzávalók:
1 kiló liszt, kb. fél liter víz, fél evőkanál cukor, 1 kocka  élesztő, 1 evőkanál só, 1 evőkanál ecet. 

A tészta hozzávalóiból kenyértésztát dagasztottam a dagasztógépem segítségével, majd a tésztát meleg helyen megkelesztettem. Amikor duplájára kelt a tészta, kettévettem, és az egyik feléből zsemléket formáztam, a másik feléből pedig gömbölyű kenyérformát alakítottam ki, aminek a közepébe lyukat fúrtam és beletettem egy beolajozott poharat, bemetszéseket ejtettem rajta, és így hagytam tovább kelni. A zsömlék felébe gyúrtam szárított snidlighagymát. Amikor a duplájukra keltek a zsömlék és a kenyér, lespricceltem vízzel, előmelegített sütőbe tettem, és 180 fokon légkeveréssel megsütöttem őket szép pirosra. Miután kivettem a sütőből, gyorsan lekentem vizes ecsettel.
Sajnos a kenyér közepén a lyuk eltűnt sülés közben, így nem lett szép lyukas a közepe. Legközelebb hőálló bögrét fogok beletenni és azzal együtt fogom megsütni.


2012. január 21., szombat

Rendőr jelvény torta




Ebbe a tortába csokis-nutellás krémet tettem.

Rózsaszín virágos torta











Ebbe a tortába csokis-kekszes-rumos krémet készítettem. 
A szokásos tejszínhabos csokikrémhez tettem egy egész rum aromát és 20 dkg darált kekszet. Jól kikevertem és ezzel a krémel töltöttem be a tortát.

Sün torta




Csokikrémes torta

2012. január 20., péntek

Díjat kaptam



Ezt a díjat Rozika barátnőmtől kaptam. Nagyon örülök neki, és köszönöm szépen Rozika!
Én is csak nem régen készítettem el a blogomat, és sok örömöm van benne. 
Amikor elkészül egy-egy kreációm, alig várom, hogy feltehessem és megoszthassam kedves blogtársaimmal, fórumos társaimmal, barátaimmal.

A játéknak szabályai is vannak;
Vedd fel a díjat!
Tedd ki a blogodra,
Add tovább 4 másik blognak,
Írj magadról 3 dolgot.

 Az első háromnak én is eleget tettem. Íme a 4 kiválasztottam.



Magamról pedig :

Elsőnek azt írnám, hogy nem tudom magamat igazán jellemezni.
Hobbim a tortasütés, tortadíszítés, és a konyhában való tüsténkedés.
A 3 gyönyörű szép lányom a legszebb ajándék, amit kaptam életemben.

2012. január 15., vasárnap

Francia mákos


 Az alsó mézes lap
 Az alsó mézes lap lekenve a krém felével
 A közepe a mákos piskóta
 A mákos piskóta lekenve a krém másik felével
 A másik mézes lap ráhelyezve a krémre

Itt már a csokimáz is rajta van. Gyorsan kellett kennem, mert hamar megdermedt. 





Hozzávalók:
A mézes lapokhoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 ek méz
10 dkg vaj
2 tojás
1 kk szódabikarbóna

A mákos piskótához:
18 dkg cukor
12 dkg liszt
6 db tojás
3 ek víz
fél dl étolaj
1 kk sütőpor
10 dkg őröletlen mák

Krémhez:
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
35 dkg vaj
2 cs vaníliás pudingpor
7 dl tej

Tetejére:
csokimáz

Mákos piskótatészta: 
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a vizet, és az olajat. Majd hozzáadjuk a mákot is.
A tojásfehérjét habbá verjük és felváltva a sütőporral elkevert liszttel, lazán beledolgozzuk a mákos keverékbe.
Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben (30x20 cm) 180 fokon világosra sütjük (kb. 20 perc, tűpróba!).

Mézes lapok:
Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kettévesszük, kinyújtjuk 2 lapnak és 180 fokon, kb. 10 perc alatt világosra sütjük A tepsi mérete ugyanolyan legyen, mint a piskótáé.

Krém:
A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. A pudingport a tejjel és a cukorral megfőzzük, majd amikor már csak langyos, a tojásos vajjal kikeverjük.

Összeállítás:
Alulra kerül a mézes lap, arra a krém fele, majd a mákos piskóta, majd a krém másik fele, mézes lap, aztán megint krém.
A tetejére olvasztott étcsokoládét csurgatunk, vagy házi csokimázat készítünk.
Én csokimázat készítettem rá. Először egy kis margarint, kb. két evőkanállal felolvasztottam egy kis lábasban, majd szórtam bele annyi porcukrot, hogy felvegye a vajat, ekkor elzártam alatta a gázt, és beleszórtam egy kanál kakaóport. Simára kevertem és adtam még hozzá egy kanál meleg vizet. Ha nem zárjuk el a gázt a máz alatt, a kakaó könnyen megéghet és eldobhatjuk a csokimázat.