2012. május 28., hétfő

Kapros-túrós lepény

Hozzávalók: 

A tésztához:

300 g búzaliszt (BL55)
+ 10 dkg a kovászhoz
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
fél kocka friss élesztő
 csipet só
1 db egész tojás
2 dl házitej 

A töltelékhez:

fél kg házi tehéntúró
10 dkg kristálycukor
egy csokor apróra vágott kapor
 csipet só
2 db egész tojás
5 gr búzadara

A léhez:
1 db egész tojás
2 dl tejföl
csipet só

10 dkg lisztből és a tejből, cukorból kovászt készítettem, és amikor megkelt, gép segítségével összeállítottam a tésztát. Amikor szépen megkelt a tészta, kettévágtam úgy, hogy kb. a háromnegyed részét elnyújtottam az aljának, amit kivajazott tepsibe tettem. A tepsi mérete 35 cm-szer 20 cm-es volt.
A maradék tésztát a tetejéhez használtam fel.
A túrótölteléket elosztottam a lapon, majd a tetejére való tésztát elnyújtottam, és tiroli rétes vágóval elvágtam a tésztát, és kissé kihuzigálva ráhelyeztem a töltelékre. 
Az elkészített tojásos levet ráöntöttem a tésztára. 
190 fokon kb. 50 perc alatt szép pirosra sült.








2012. május 27., vasárnap

Pókember torta




Ezt a tortát csokikrémmel töltöttem meg

Torta áldozásra

Ezt  a tortát áldozásra készítettem és meggykrémmel töltöttem.

 Két puncspudingot megfőztem 7 dl meggylében, tettem bele 15 dkg cukrot és egy kanál zselatint egy dl vízben felforrósítva. Amikor kihűlt, kikevertem fél liter tejszínhabbal. Ezzel a krémmel töltöttem meg a 4 lap  piskótát, majd  kiraktam meggyszemekkel.








2012. május 25., péntek

Anyukám szülinapi tortája












Anyukám szülinapi tortáját gesztenyekrémmel töltöttem meg.

Gesztenyekrém:

2 vaníliapudingot megfőztem 7 dl tejben 15 dkg cukorral, amikor kihűlt, kevertem bele rumaromát, 2 kocka gesztenyepürét, és fél liter keményre vert tejszínhabot. 

2012. május 21., hétfő

Spenót tükörtojással

Spenót tükörtojással

A kertből frissen szedett spenótból készítettem és saját sütésű kenyérrel tálaltam. A scali kenyérből pirítottam hozzá egy szeletet.
A spenótot megmostam, feldaraboltam és oliva olajon kissé megfonnyasztottam. Ezután megszórtam kevés liszttel, jól elkevertem, fűszereztem sóval, borssal, öt gerezd fokhagymával, majd felengettem kb 2 dl tejjel.
Amikor szépen összeesett, kb. 10 perc, akkor botmixerrel kissé belemixeltem, de nem mixeltem túl apróra.
Tükörtojással tálaltam.


2012. május 19., szombat

Túrós rétes










A rétest élesztős leveles tésztából készítettem

50 dkg liszt
5 dkg margarin
5 dkg porcukor
0,5 dkg só
2,5 dkg élesztő
1 db tojás
2,5 dl tej
25 dkg margarin (külön a hajtogatáshoz)

Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk.

A 25 dkg margarint egy kevés liszttel összegyúrjuk, kb. 10 dkg lehet, és lisztes kézzel egy kb 20*10 cm-es téglalapot formálunk. Ezt tesszük a tésztánk közepére.

Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A lisztet, a margarint a sót, a tojást és az élesztős tejet egy üstbe rakom, és lassan begyúrom, fokozatosan hozzáadva a tejet.

Pihentetjük a tésztát, egy bucit formálunk, majd a tetejét bevágjuk, és letakarjuk egy kis időre. Miután a vágások mentén szétnyílt a tészta, elkezdhetjük a hajtogatást.

A tésztának 4 fület nyújtunk, a közepébe helyezzük a margarint, majd a rétegektől a lisztet folyamatosan lesöpörve becsomagoljuk.

Egy téglalapot kell nyújtani. Majd 2-szer duplán hajtogatjuk, a téglalapot megfelezzük, és a két szélét a feléhez behajtjuk, majd ezt még félbe hajtjuk és pihentetjük letakarva a tésztát. Megismételjük a dupla hajtást még egyszer és újra pihentetjük.
Ha elégszer hajtogattuk, akkor elnyújtjuk a tésztát.

Tölthetjük túrókrémmel, vagy bármilyen gyümölcsös krémmel.

A túrókrémhez 80 dkg házitúrót elkevertem 20 dkg barnacukorral, 4 citrom reszelt héjával és 2 citrom levével, 2 egész tojással. A tésztát 4 felé osztottam, így négy rudat kaptam. Az egyik felét bevágtam tiroli rétes vágóval, és ráhajtottam a túrós részre. Lekentem tojással és 200 fokon pirosra sütöttem.

Ebből a tésztából mindenfélét lehet készíteni, csak a képzelet szab határt. Sósat és édeset egyaránt, mint a fornetti sütik.



Scali kenyér

Scali kenyér











Kovász:
15 dkg liszt
80 ml meleg tej
2 dkg élesztő

A hozzávakat jól elkeverem, majd egy órára egy konyharuhával letakarva hagyom megkelni.

Azután:
a kovász
30 dkg BL 80 liszt
2 tk. só
1,8 dl tej
1 dkg élesztő
2 ek. olaj ( én olivaolajat tettem bele)
1 ek. ecet
a tetejére tojás, és szezámmag, vagy más magvak

A szokásos módon bedagasztottam a tésztát, majd hagytam duplájára kelni. Ezután lisztezett pultra borítottam, és három egyenlő részre osztottam és rudakat sodortam belőlük.

A felvert tojással lekentem a rudakat, a magvakat kiöntöttem a pultra, és megpempergettem őket benne. Ezután a három szálat összefontam. Hagytam, hogy ismét duplájára keljen, majd 200 fokos sütőben 40 perc alatt megsült.



Arsenal logó torta

Arsenal logó torta csokikrémmel töltve



2012. május 14., hétfő

Fehér kenyér





Tészta:

400 g víz
fél kocka  friss élesztő (a kovászba)
2 tk. só
1 e.kanál ecet
2 e.kanál oliva olaj
65 dkg BL80 liszt
2 e.kanál. burgonyapehely 
20 dkg gyorskovász:
(kb.20 dkg liszt, a fél kocka élesztő, csipet cukor, annyi meleg víz, amennyivel lágy tésztát kapunk, és kb. egy órát pihenjen)

A kovásszal és a hozzávalókkal kenyértésztát dagasztottam. Figyelni kell az állagára, ha kevés, vagy sok a folyadék mennyisége, akkor úgy kell az arányokat igazítani, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk, ne legyen lágy, ragaszos, se túl kemény. A folyadék mennyisége mindig a liszttől függ. Kelesztés után átgyúrtam, megformáztam, majd lisztes ruhára szakajtóba tettem, varrattal felfelé. Amikor duplájára kelt, akkor begyújtottam a sütőt, és amikor 220 fokra felmelegedett, akkor átfordítottam a tepsire a kenyértésztát és egy óra alatt szép pirosra sütöttem.