2012. július 15., vasárnap

Megint zsömik

Zsömlék az életkerék receptje alapján


Egy másik alkalommal ilyenek lettek, a nyaraláskor vittük magunkkal az útra.


Nádasdi diós

Hozzávalók: 

A tésztához:

45 dkg liszt
15 dkg vaj
15 dkg cukor
1 sütőpor
2 citrom leve és reszelt héja
6 tojás sárgája

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és gáztepsibe tesszük.
Megkenjük baracklekvárral, majd a következő dióshabot tesszük rá.

Diós hab:

A 6 tojás fehérjéből habot verünk, teszünk hozzá 35 dkg porcukrot és 30 dkg darált diót.
40 perc alatt szép színesre sült.
Ezt a receptet a barátnőmtől kaptam, és nagyon egyszerű, de annál finomabb sütemény.



Audi A4-es torta

Csokikrémmel töltve







Házzassági évfordulóra


 Torta házassági évfordulóra

A piskótát 8 tojásból sütöttem, minden tojáshoz 5 dkg cukrot és 4 dkg lisztet és 2 ek. vizet számolva és egy csipet sütőport, a habot külön vertem fel pici cukorral, a többi cukrot a sárgájához tettem. Jó habosra kevertem, majd a fehérjéhez adtam és már csak kézzel forgattam át.
Két kerek formában sütöttem meg, amit kihűlés után kettévágtam, így négy lapot kaptam.

A csokikrém: Két csokipudingot megfőztem 7 dl tejben, kb. 20 dkg cukorral, olvasztottam bele 3 db táblás csokit is, és egy kanál zselatint, amit egy dl vízben felforraltam, majd kihűlés után keményre vert tejszínhabbal elkevertem.
Ezzel a krémmel töltöttem meg a tortát.








2012. július 6., péntek

Törökmézes



Hozzávalók:

1.lábasba:

20 dkg porcukor
20 dkg vaj
6 tojás sárgája

2.lábasba:

20 kanál cukor
20 dkg darabos dió
5 dkg vaj

Egy tasak nápolyi lap

Az 1. lábasba először elolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a porcukrot, ha szépen elkeveredett, mehet bele a tojássárgája, de ekkor már el is zárjuk alatta a gázt.
A fehérjét majd felhasználjuk másra.

A 2. lábasba megpirítjuk a cukrot, és ha szépen felolvadt, belekeverjük a diót és a vajat. 
A két lábas tartalmát egybe öntjük és jól összekeverjük, majd a nápolyi lapokra elosztjuk, úgy, hogy a tetejére nápolyi lap jusson. Nekem most csak ennyi lapom volt, ezért nem jutott a tetejére, de így is szépen lehet vágni és nem ragad.
Nagyon finom süti, igaz, hogy jó édes, az édesszájúak nagy örömére!


2012. július 1., vasárnap

Sajtos kiflik

Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 tojássárgája
10 dkg vaj
 2 dkg porcukor
3 evőkanál tej
2 dkg élesztő
olvasztott vaj a lekenéshez
felvert tojás sárgája a tetejére lekenni

Az élesztőt futtasd fel cukros tejben. A lisztet morzsold el a vajjal, majd add hozzá az élesztőt, a vajat, egy csipetnyi sót és a cukor maradékát.

 A tésztát jól dolgozd össze, majd tedd egy kiolajozott tálba, takard le, és tedd a hűtőbe.
 Sodrófával nyújtsd ki a tésztát fél centi vastagra, majd vágj ki belőle egyenlő oldalú háromszögeket. Kend le olvasztott vajjal, tekerd fel, majd formáld kifli alakúra. Tedd a croissantokat kivajazott tepsibe, a tetejüket kend meg felvert tojássárgájával, szórd meg reszelt sajttal, majd told előmelegített sütőbe, és süsd 25 percig.
Ennyi idő alatt éppen szép ropogósra sül egy tepsivel, én dupla adagot készítettem most is belőle.








Diós kalács

Hozzávalók:

70 dkg simaliszt 
3 dl meleg tej
1 egész tojás
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg kristálycukor
2 vaníliás cukor
5 dkg élesztő
csipetnyi só 

 A hozzávalókból kalácstésztát dagasztunk. Én géppel szoktam. Miután megkelt a tészta, megfeleztem, úgy, hogy az egyik fele nagyobb legyen. A kisebbik darabot elnyújtottam, lekentem olvasztott vajjal, majd rápakoltam a cukros diót, feltekertem, formába tettem, és a tetejét lekentem felvert tojással. A másik fele tésztát négy részre osztottam, egyenként elnyújtottam őket ovális alakúra, megkentem ezeket is olvasztott vajjal és megszórtam a dióval, majd feltekertem őket, és négyes fonással megfontam. A fonott kalácsot is  kalácsformába tettem és lekentem tojással.

200 fokos sütőben szép pirosra sültek.