2011. május 18., szerda

Csokis kifli és sajtos csavaros saját készítésű leveles tésztából





Ezt a receptet Szamóca oldalán találtam, és elsőre megragadott az egyszerű elkészíthetősége, gondoltam ezt a receptet kipróbálom. Hát elmondhatom, hogy nagyon jó, omlós és ropogós, minden tekintetben elnyerte a tetszésemet, szinte szétolvad a szájban. Nem kell hajtogatni, és mégis leveles, pofon egyszerűen elkészíthető.
Köszönöm a receptet Szamócának!

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 25 dkg vaj, egy tojásfehérje, csipenyi só, 6 evőkanál víz, 2 evőkanál ecet.


Elkészítés:
 A liszttel egy mély tálban összemorzsoljuk a vajjal, aztán gyors mozdulatokkal hozzágyúrjuk az többi hozzávalót.. A tésztát vékonyra nyújtjuk és feltekerjük. A tésztarudat négy egyforma magyságú darabra vágjuk, és egyenként kinyújtjuk, az így kapott részeket egymásra fektetjük, és a hűtőben húsz percig pihentetjük.  (Én annyit változtattam, hogy felcsavarva tettem a hűtőbe, és felhasználáskor nyújtottam egymásra)
Ezután a rétegezett tésztát vékonyra nyújtjuk, és attól függően dolgozunk tovább vele, hogy mit akarunk készíteni belőle.

Sajtos masnihoz megkenjük a tetejét villával felvert sós tojással, megszórjuk sajttal, csíkokat vágunk belőle, és csavarunk néhányat a rudakon.

Sós-szezámmagos rudacskához szintén megkenjük a tészta tetejét sós tojással, jól beszórjuk szezámmaggal, rudakat vágunk, esetleg megtekerjük őket.

Ezt a tésztát édes töltelékkel (dióval, mákkal, kakaóval...) is tölthetjük. Éppen úgy használhatjuk fel, mint a hagyományos leveles tésztát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése