2011. október 28., péntek

Napraforgó kenyér



Hozzávalók:
70 dkg finomliszt, 1 kocka élesztő, 4 dl meleg tej, 1 mokkás kanál sikér, 1 tojás,  1 kk cukor, 2 kk só, kb. 20 dkg olvasztott vaj, (fele a tésztába, másik fele a kenéshez) szezámmag, napraforgómag, vagy lenmag, vagy éppen, ami van otthon a konyhában.
A tejben, kevés  cukorral, felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez egy tálban hozzáadjuk a cukrot, a sót, és a tojást. Hozzáadjuk a  sikért, a vajat, a meleg tejet, és a felfutott élesztőt. Ezután, közepesen kemény kenyértésztát dagasztunk belőle.
Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától.
Én géppel szoktam bedagasztani.
Ezután liszttel meghintjük, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára tesszük, és elfelezzük.
Az egyik fél tésztát félre tesszük, majd később dolgozunk vele.
A másik fele tésztát, öt egyenlő részre osztjuk, mindegyikből  zsemleformát gyúrunk.
4 gombócot kinyújtunk egyenként, kb. 22 cm átmérőjű körré és már a lepapírozott tepsibe tesszük, olvasztott vajjal megkenjük őket, majd egymásra helyezzük a vajas lapokat.
Az ötödik lapot is kinyújtjuk, és ezzel borítjuk be a vajas tésztakorongokat. 

Csillag alakban bevágjuk a tésztát és a háromszögeket kihajtjuk. Ezek lesznek az alsó szirmok.
Ha minden háromszöget kihajtottunk, akkor középen marad egy szabályos üres kör.
Ide fog kerülni a másik adag tészta.
A másik adag tésztát, 6 részre osztjuk, egy gombócot félre teszünk, és ugyan úgy járunk el, mint az előzőekkel, csak  kisebb köröket nyújtunk, kb. 15 cm nagyságúakat.
Nyújtunk-vajazunk, ugyanúgy, mint az előzőnél.
Szintén bevágjuk, de arra figyeljünk, hogy a kisebb szirmok, amiket most hajtogatunk, két nagyobb szirom közé essenek.
A megmaradt  tésztagombócot a virág közepére tesszük.
Tojássárgájával lekenjük a kenyeret, és megszórjuk különböző magokkal.
180 fokon 50 perc alatt pirosra sült.

1 megjegyzés:

  1. Két éve Karácsony környékén sütöttem én is a napraforgó kenyeret, nagyon jól mutatott a terített asztalon. Nagyon ötletes! Szép lett a Tied!!!

    VálaszTörlés