Hozzávalók:
1 kg liszt,
6 dkg élesztő,
2 kanál cukor,
5 dl tej,
1 dkg só,
2 tojás,
12 dkg olvasztott vaj.
Töltelék:
20 dkg fütölt kolbász,
2 nagy fej hagyma,
paprikakrém,
kecsap,
6 db virsli, vagy párizsi
20 dkg reszelt sajt,
só, bors.
Szitáljuk a lisztet egy tálba, és nyomjunk a közepébe mélyedést. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, majd készítsünk belőle kovászt, egy kevés cukorral, liszttel meg tejjel, és kelesszük 15 percig. Ezután tegyük hozzá a többi hozzávalókat és jól dagasztjuk ki. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez vágjuk meg kis darabokra a kolbászt, tegyük oda pirítani, majd tegyük hozzá az apróra vágott hagymát, még kicsit együtt dinszteljük, majd hozzátesszük az apró kockákra vágott virslit, vagy párizsit és a paprikakrémet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A megkelt tésztát deszkára borítjuk, mérjük ki mekkora darabkákat szeretnénk (15 db-ot érdemes, így is megnőnek nagyra) kinyújtjuk kerek alakúra, megkenjük ketchup-al rárakjuk a tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal, egymásra hajtjuk, két végét jól lenyomjuk, átfordítjuk, kialakítjuk a farkát, a száját apró golyókból készítjük és felvert tojással megkenve nyomjuk a helyükre.
A pikkelyek kialakítása érdekében ollóval vagdossuk be a tésztát.
Felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.
Ezt a receptet Rozikánál találtam, ő bacont tett a kolbász helyett, de nekem most házi füstölt kolbászom volt itthon, ezért azt használtam fel hozzá és paprikakrémet tettem a friss paprika helyett.
Köszönöm a receptet Rozikának, tényleg mennyei finom!
Látványos! De jó lenne stílszerűen egy jó kis halas töltelék bele, pl. füstölt hallal!
VálaszTörlésVicuska,
VálaszTörlésnagyon jó ötletet adtál!
Legközelebb ki is próbálom füstölt halas töltelékkel!