2011. november 5., szombat

Töltött hal kelt tésztából





Hozzávalók:
1 kg liszt,
6 dkg élesztő,
2 kanál cukor,
           5 dl tej,            
1 dkg só,
2 tojás,
12 dkg olvasztott vaj.
Töltelék:
20 dkg fütölt kolbász,
2 nagy fej hagyma,
paprikakrém,
kecsap,
6 db virsli, vagy párizsi
20 dkg reszelt sajt,
só, bors.


Szitáljuk a lisztet egy tálba, és nyomjunk a közepébe mélyedést. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, majd készítsünk belőle kovászt, egy kevés cukorral, liszttel meg tejjel, és kelesszük 15 percig. Ezután tegyük hozzá a többi hozzávalókat és jól dagasztjuk ki. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.

A töltelékhez vágjuk meg kis darabokra a kolbászt, tegyük oda pirítani, majd tegyük hozzá az apróra vágott hagymát,  még kicsit együtt dinszteljük, majd hozzátesszük az apró kockákra vágott virslit, vagy párizsit és a paprikakrémet.  Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A megkelt tésztát deszkára borítjuk, mérjük ki mekkora darabkákat szeretnénk (15 db-ot érdemes, így is megnőnek nagyra) kinyújtjuk kerek alakúra, megkenjük ketchup-al rárakjuk a tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal, egymásra hajtjuk, két végét jól lenyomjuk, átfordítjuk, kialakítjuk a farkát, a száját apró golyókból készítjük és felvert tojással megkenve nyomjuk a helyükre. 
A pikkelyek kialakítása érdekében ollóval vagdossuk be a tésztát.
Felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.

Ezt a receptet Rozikánál találtam, ő bacont tett a kolbász helyett, de nekem most házi füstölt kolbászom volt itthon, ezért azt használtam fel hozzá és paprikakrémet tettem a friss paprika helyett.
Köszönöm a receptet Rozikának, tényleg mennyei finom!


2 megjegyzés:

  1. Látványos! De jó lenne stílszerűen egy jó kis halas töltelék bele, pl. füstölt hallal!

    VálaszTörlés
  2. Vicuska,
    nagyon jó ötletet adtál!
    Legközelebb ki is próbálom füstölt halas töltelékkel!

    VálaszTörlés