2012. január 15., vasárnap

Francia mákos


 Az alsó mézes lap
 Az alsó mézes lap lekenve a krém felével
 A közepe a mákos piskóta
 A mákos piskóta lekenve a krém másik felével
 A másik mézes lap ráhelyezve a krémre

Itt már a csokimáz is rajta van. Gyorsan kellett kennem, mert hamar megdermedt. 





Hozzávalók:
A mézes lapokhoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 ek méz
10 dkg vaj
2 tojás
1 kk szódabikarbóna

A mákos piskótához:
18 dkg cukor
12 dkg liszt
6 db tojás
3 ek víz
fél dl étolaj
1 kk sütőpor
10 dkg őröletlen mák

Krémhez:
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
35 dkg vaj
2 cs vaníliás pudingpor
7 dl tej

Tetejére:
csokimáz

Mákos piskótatészta: 
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a vizet, és az olajat. Majd hozzáadjuk a mákot is.
A tojásfehérjét habbá verjük és felváltva a sütőporral elkevert liszttel, lazán beledolgozzuk a mákos keverékbe.
Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben (30x20 cm) 180 fokon világosra sütjük (kb. 20 perc, tűpróba!).

Mézes lapok:
Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kettévesszük, kinyújtjuk 2 lapnak és 180 fokon, kb. 10 perc alatt világosra sütjük A tepsi mérete ugyanolyan legyen, mint a piskótáé.

Krém:
A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. A pudingport a tejjel és a cukorral megfőzzük, majd amikor már csak langyos, a tojásos vajjal kikeverjük.

Összeállítás:
Alulra kerül a mézes lap, arra a krém fele, majd a mákos piskóta, majd a krém másik fele, mézes lap, aztán megint krém.
A tetejére olvasztott étcsokoládét csurgatunk, vagy házi csokimázat készítünk.
Én csokimázat készítettem rá. Először egy kis margarint, kb. két evőkanállal felolvasztottam egy kis lábasban, majd szórtam bele annyi porcukrot, hogy felvegye a vajat, ekkor elzártam alatta a gázt, és beleszórtam egy kanál kakaóport. Simára kevertem és adtam még hozzá egy kanál meleg vizet. Ha nem zárjuk el a gázt a máz alatt, a kakaó könnyen megéghet és eldobhatjuk a csokimázat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése