Tészta hozzávalói:
2,5 dl tej
1 teáskanál só
fél dl olaj
1 egész tojás
fél kg liszt
1 evőkanál cukor
fél kocka friss élesztő
10 db virsli
Tetejére: 1tojás
Az élesztőt futassuk fel egy kis meleg tejben, dagasszuk össze a többi hozzávalóval, majd 1 órán át meleg helyen kelesszük. A lényeg, hogy kalács tészta állagot kapjunk. Ha megfelelő állapotba került a tésztánk, osszuk 8 egyenlő részre, formázzuk golyóvá, majd 10 percig pihentessük. Közben szeleteljük fel a virsliket.
A tésztákat vágjuk fel három felé, így 8 x 3 darabunk lesz. A szálakat vékonyra, és kb. 25 cm hosszúra sodortam, hogy formázása könnyebb legyen. Hármat összefogtam, és a virsli karikákat belefontam, mint egy fonott kalácsot. Érdemes a műveleteket már a sütőpapírral kibélelt tepsiben elvégezni, hogy utána ne kelljen egyik helyről a másikra hurcigálni, nehogy szétessen a fonat. Pihentessük még egy negyed órát, kenjük meg a tetejét a felvert tojással. Kicsit pihentessük még, majd 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése