Ezt a kalács receptet Viki oldalán találtam.
Nagyon megtetszett, hogy ebből már nem folyik ki a kakaó. Annyit változtattam rajta, hogy vajat is tettem a tésztájába, mert én minden kalácsomba teszek egy kis vajat is. Ezen kívül mindent pontosan úgy csináltam, ahogyan ő írja. Kalács forma helyett viszont kuglóf formába tettem a tésztát.
Már én is nagyon sokszor sütöttem kalácsot, mert nagyon szereti az egész család, de nekem is gondom volt a kakaóval, mivel kirepedt a tészta, és kifolyt belőle a kakaó. Igaz, hogy úgy is mindig sikere volt.
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
1 kocka friss élesztő,
3 tojás sárgája
4 evőkanál cukor,
4 dl tej
10 dkg vaj
Töltelék:
25 dkg margarin,
20 dkg cukor,
3 evőkanál kakaópor
3 tojásfehérje kemény habbá verve
2 evőkanál liszt és 1 csapott mokkáskanál sütőpor
A hozzávalókból géppel kalácstésztát dagasztottam, majd amikor szépen megkelt, három egyenlő részre vágtam. Egyenként kinyújtottam, s a tölteléket egyenlő részben rákentem a tésztára, majd mint egy bejglitl, feltekertem.
Ezután kivajazott, kilisztezett kuglóf formába tettem először az egyik tekercset, majd rá a másikat, és végül a harmadikat szépen elosztva a formában, majd lekentem tojás sárgájával és a duplájára kelesztettem.
170 fokra előmelegített sütőbe tettem, és 35 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Nagyon finom lett, csak volt vele egy gond, hogy a kuglóf forma kicsinek bizonyult ehhez a tésztához, így ennyi idő alatt nem sült meg a közepe, ezért kiborítottam, és tepsiben visszatettem még húsz percre a sütőbe. Úgy látom, inkább maradok a jól bevált kalács sütő formámnál.
42 g-os kocka élesztő? Gyönyörű belül a rajzolata!
VálaszTörlésVicuska,
VálaszTörléshol találtál 42 g-os kocka élesztőt?
Én 1 kocka friss élesztőt írtam.
Pusszancs
A Lidl-ben csak olyan méretű van és jó fajta, az utóbbi években többnyire ott veszem. A friss stimmel :) Akkor 50 g-os... Pussz :)
VálaszTörlés