2011. március 6., vasárnap

Egészséges életmód 1.

Tehát először is szeretném néhány mondatban ismertetni a lugosítás szerepét életünkben:

Testünkben minden megemésztett tápanyag salakanyaggá alakul vagy energiává alakul (elég). A salakanyag  lehet savas, semleges vagy lúgos kémhatású. A végeredmény, az eredeti táplálék ásványianyag-tartalmának a függvénye. A különböző ételek eltérő kémhatású salakanyagokká alakulnak. Az állati eredetű élelmiszerek (pl. a hús, a tojás és a tejtermékek), a feldolgozott és finomított élelmiszerek, az élesztőt tartalmazó élelmiszerek, az erjesztett élelmiszerek, a cukrok és a  édesítőszerek, az alkohol, a kávé, a csoki, a fekete tea és a szénsavas üdítőitalok savas kémhatású salakanyagot eredményeznek. A gabonafélék magvai is savasítják a testet, de néhányuk (a köles, a hajdina és a tönkölybúza) csak kevéssé.

Ezzel szemben a zöldségek lúgosító hatásúak, beleértve azokat a zöldségeket is, amelyek valójában gyümölcsök: az avokádó, a paradicsom és a paprika. A nem édes citrus-gyümölcsök, a csíráztatott magvak, a csíráztatott dió- és mogyoró és a gabonafélék csíráztatott magvai szintén lúgosító hatásúak. Lúgosító hatásúak a nyers ételek, de a főtt ételek savasítanak.

Ahhoz, hogy a vérünk és a szövetek optimális kémhatását elérjük (ami enyhén lúgos 7,365-ös pH érték a vér esetén), az étrendünk 70-80 százalékát lúgosító hatású (lehetőleg minél több nyers) ételekből kell összeállítanunk, tehát a savasító hatású élelmiszerek mennyisége maximum 20-30 százalék lehet.

Az elsavasodás következményei:

Korunk legveszedelmesebb civilizációs betegsége a túlsavasodás, amiről bár sokat hallunk manapság, mégsem vagyunk igazán tisztában a súlyával.
  
 A test sav-bázis egyensúlyának helyreállítása mindenféle betegség legyőzésének alapja! Ha nincs meg ez az egyensúly, akkor minden kezelés kudarcra van ítélve vagy csak átmeneti javulást hozhat. Ahogy az erdőket pusztítja a savas eső, úgy pusztítja az emberi szervezetet az elsavasodás!

Mi vezethet elsavasodáshoz?
 Stressz, túlhajszoltság, helytelen táplálkozás (tartósított, finomított ételek, kevés nyers zöldség és gyümölcs). helytelen étkezési szokások (kapkodva eszünk, nem rágjuk meg megfelelően az ételt, együtt fogyasztunk fehérjét és szénhidrátot...)

Köztudott tény, hogy: A 

stressz - sósavat
cukor, finomliszt, zsírok - ecetsavat
sajt, felvágottak - borkénsavat
hús - húgysavat
kávé, fekete tea - csersavat
buborékos ásványvíz - szénsavat termel.

Étrendünk összeállításánál fordítsunk nagy figyelmet a lúgosító ételek fogyasztására. A legoptimálisabb az lenne, ha 80% lúgosító és csak 20% savasító hatású élelmiszert fogyasztanánk, de ha ez nem is megy azonnal, igyekezzünk nagyon sok friss zöldséget és gyümölcsöt enni. Kerüljük a finomított élelmiszereket, az édességet, a cigarettát, alkoholt, csökkentsük a fekete kávé és fekete tea mennyiségét.

Néhány szó az enzimek fontosságáról:

Az enzimek olyan anyagok, amelyek nélkül nincs élet. A testünkben végbemenő minden kémiai reakcióhoz szükség van rájuk. Nélkülük semmilyen szervi tevékenység nem tudna végbemenni. Az enzimek nélkül nem működnek sem a vitaminok, sem az ásványi anyagok, sem a hormonok.
Ezért fontos a nyers élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, hiszen ezekkel élő enzimeket juttatunk szerevezetünkbe, élő élelmiszereket eszünk, életet nyerünk!
Ha megfőzzük a zöldségeket, az enzimeket és vitaminokat elpusztítjuk, így azok nem tudják szervezetünkben jótékony hatásukat kifejteni.

Zöld ital, zöld vér, green smoothie! 

Sok info kering a hálón erről a csodálatos zöld italról, de tényleg csodálatos, hiszen saját magamon tapasztaltam jótékony hatását. Amióta iszom, sokkal egészségesebbnek érzem magam, olyan energiát ad, hogy az szinte hihetetlen, csak az tudja elhinni, aki valójában saját magán kitapasztalja. Én is így tettem, és szinte minden nap az étkezésem része lett.

Néhány példa zöld turmixra:

  • banán-spenót-avokádó
  • banán-sóska-avokádó
  • banán-sóska
  • banán-spenót
  • banán-sóska-kivi
  • banán-spenót-kivi
  • banán-sárgarépalevél
  • banán-zellerlevél-avokádó
  • banán-salátalevél-avokádó
  • banán-salátalevél-kivi
  • banán-salátalevél-szőlő
Néhány gyümölcsösebb turmix:

  • banán-mangó-ananász turmix
  • ananász-grapefruit turmix
  • 2 sárgarépa-fél uborka-2 szál zeller-fél cékla-1 narancs turmix
  • körte-banán turmix
  • narancs-grapefruit-alma
  • paradicsom-répa-alma-petrezselyem
  • mangó-kivi-alma
  • eper-joghurt turmix
 Még ezerféleképpen lehet ezeket a gyümölcsöket kombinálni. Finom íze van, nem érvényesül a zöld íz, inkább a banán íze dominál, nagyon finom és egészséges energia ital!!! A turmixgépbe csak annyi vizet öntsünk, hogy a turmixolni valónkat ne lepje el, mert különben nagyon híg lesz a végeredmény. Természetesen ezt mindenki majd kitapasztalja, hogy hogyan szereti, hígabban, vagy sűrűbben.
Az avokádótól szép selymes lesz az íze.
Emellett fogyasszunk minél több gyümölcsöt, gyümölcslevet, amit magunk préselünk ki!

 
 Most jöjjön az étrendem, amellyel egyre közelebb kerülök célom eléréséhez,  egészségem megtartásához:

Időrendi sorrendben írom le, hogy milyen ételeket fogyasztottam: 

január 2. vasárnap:

reggeli:  padlizsánkrémes saját sütésű magvas zsemle zöldekkel (paradicsom,paprika,uborka összávágva pici sóval) 

tízórai: joghurt

ebéd: húsleves, párolt zöldségek hagymás barnarizzsel

uzsona: gyümölcs

vacsora: húsleves

A zsömlém receptjét külön leírom a későbbiekben.


3. hétfő:

reggeli:  vajas magvas zsemle zöldekkel  

tízórai: joghurt

ebéd: párolt zöldségek hagymás barnarizzsel tegnapról

uzsona: gyümölcs

vacsora: káposztás tészta durumtésztából, később ribizli turmix vízzel

4.kedd:

reggeli:  avokádós magvas kenyerem zöldekkel  

tízórai: joghurt

ebéd: káposztás tészta tegnapról

uzsona: gyümölcs

vacsora: vegyes zöldségleves
A kenyerem receptjét leírom a későbbeikben. 

5.szerda:

reggeli:  pirítós kenyerem zöld sajtos salátával
 A receptet a későbbiekben beírom.


tízórai: joghurt

ebéd:  zöldségleves

uzsona: gyümölcs

vacsora:  cukkini krémleves

6.csütörtök:

reggeli:   avokádós kenyerem pirítva

tízórai: joghurt

ebéd:  cukkini leves

uzsona: alma

vacsora:  bableves

7.péntek:

reggeli:  vajas magvas zsemle zöldsalátával 

tízórai: joghurt

ebéd:  bableves tegnapról

uzsona: narancs

vacsora: sütőtök

8.szombat:

reggeli:  padlizsánkrémes magvas zsemle zöldekkel  

tízórai: joghurt

ebéd:  répa-borsó főzelék

uzsona: alma

vacsora: cukkinifőzelék

9.vasárnap:

reggeli:  ribizlis tejturmix

tízórai: narancs

ebéd: húsleves

uzsona: narancs

vacsora: párolt vegyes zöldségek 

10. hétfő:

reggeli:  avokádós kenyerem pirítva

tízórai: rostos almalé reszelt almából fahéjjal

ebéd: párolt zöldségek tegnapról 

uzsona: zöld lé: banán-avokádó-spenót

vacsora: tojás saláta nyers zöldségekből


11.kedd:

reggeli:   joghurt

tízórai: banánturmix

ebéd: párolt bébirépás borsó sajttal

uzsona: mandarin

vacsora:  zöldbableves

12.szerda:

reggeli:  joghurt

tízórai: mandarin

ebéd: zöldbableves

uzsona: zöld lé sóska-banán-avokádó

vacsora: krumpli főzelék

13. csütörtök:

reggeli:  lencsecsírakrém pirítóssal

tízórai: mandarin

ebéd: krumplifőzelék

uzsona: zöld lé banán-saláta-avokádó

vacsora: grízgaluska leves

14.péntek:

reggeli:  joghurt

tízórai: mandarin

ebéd: grízgaluska leves

uzsona: zöld lé  spenót-banán-avokádó

vacsora: mandarin

15.szombat:

reggeli:  padlizsánkrémes pirítós

tízórai:  narancs

ebéd:  csak banán, mert nem voltunk itthon 

uzsona: banán

vacsora: narancs

16.vasárnap:

reggeli:  virsli pirítóssal, mustárral és paprikával

tízórai: narancs

ebéd: húsleves

uzsona: zöld lé: sóska-banán

vacsora: gránátalma

17.hétfő:

reggeli:  joghurt

tízórai: narancs

ebéd: sajtsaláta- dinsztelt hagyma, sajtdarabkák, saláta, paradicsom, paprika, uborka, lilahagyma nyersen

uzsona: sütőtök

vacsora: rántott brokkoli spenót dippel, később ananász



- Spenót dipp: harmadnyi rész a fagyasztott spenótkrémből, fél kockatúró, egy kis tejföl,

egy paradicsom, két rózsa brokkoli nyersen,

kevés só. Ezeket jól összeturmixoljuk, és már kész is a finom mártogatós.

18.kedd:

reggeli:  joghurt

tízórai: ananász

ebéd: rántott brokkoli salátával, spenót dippel- Saláta:Fejes saláta, paradicsom,

uborka, virsli felkarikázva, bazsalikom,paprika, só.

uzsona: zöldlé banán-avokádó-sóska

vacsora: zöldbab leves, később ananász


19. szerda:

reggeli:  joghurt

tízórai: mandarin

ebéd: zöldbab leves

uzsi: zöldlé banán-avokádó-leveles saláta

vacsi: vegyes saláta főtt tojással, (paradicsom, saláta, kínai kel, lilahagyma, kukorica, pici sajtdarabkák, főtt tojás, só) később ananász

20.csütörtök:

reggeli:  mandarin

tízórai: mandarin

ebéd: vegyes saláta főtt tojással, (paradicsom, saláta, kínai kel, lilahagyma, kukorica, főtt tojás, kevés sajtdarabkák,só)

uzsi: ananász

vacsi: mozzarellás brokkoli saláta-

párolt brokkoli, lilahagyma, mozzarella sajt golyók, sárgarépa szeletelve, paradicsom, só.


21.péntek:

reggeli:  citrom natúr joghurtban

tízórai: mandarin

ebéd: mozzarellás brokkoli saláta-

párolt brokkoli, lilahagyma, mozzarella sajt golyók, sárgarépa szeletelve, paradicsom, só.

uzsi: mandarin

vacsi:  egy töltelék töltött káposzta

22.szombat:

reggeli:  banán

tízórai: zöld lé avokádó-spenót-banán

ebéd: ananász

uzsi: citrom joghurttal

vacsi: 2  virsli, egy bögr friss házitej

23.vasárnap:

reggeli:  egy szelet sajt, egy bögre tejeskávé

tízórai: kivi

ebéd: húsleves, gyros tál 

uzsi: vegyes Gyros saláta feta dippel, és gyros szósszal.

vacsi: kivi saját készítésű natúr joghurtban

Gyros saláta: uborka, paradicsom, piros színű paprika, kínai kel csíkokra vágva, lilahagyma.
Feta dipp:
40 dkg brokkoli  15 dkg feta 2 dl natúr joghurt  őrölt bors
A  brokkolit sós vízben puhára főzzük. Jól lecsöpögtetjük, a fetával, és a joghurttal összeturmixoljuk, borsozzuk.


 

24.hétfő:

reggeli:  narancs

tízórai: mandarin

ebéd: görög saláta feta dippel

uzsi: pirítós kenyerem feta dippel, paprikával, paradicsommal,

vacsi: zöld lé banán-sóska

Görög saláta: feta sajt kockák, uborka, paradicsom, piros színű paprika, lilahagyma.

25.kedd:

reggeli:  citrom és kivi natúr joghurtban

tízórai: narancs

ebéd:, kínai kel saláta paradicsommal, főtt tojással

uzsi: kínai kel-burgyonya krémleves

vacsi: zöld turmix

26.szerda:

reggeli:   vegyes gyümölcsök natúr joghurtban

tízórai: narancs

ebéd: borsófőzelék

uzsi: banán-avokádó-sóska zöld lé

vacsi: grízgaluskás zöldségleves

27.csütörtök:

reggeli:  vegyes gyümölcsjoghurtom

tízórai: narancs

ebéd: grízgaluskás zöldségleves

uzsi: egy szelet barna magvas kenyerem vajjal, paradicsommal

vacsi: citrom joghurttal

28.péntek:

reggeli:  citrom  natúr joghurtban

tízórai: - narancs

ebéd: brokkoli krém leves

uzsi: körte, narancs, mandarin

vacsi: két virsli

29.szombat:

reggeli:  egy szelet pirítós kenyerem sajttal, paradicsommal

tízórai: - narancs

ebéd: húsleves, csirkemell tejszínesen burgonyával sajttal

uzsi: semmi mert nagyon jóllaktam délben

vacsi: zöld turmix

30.vasárnap:

reggeli:  zöld turmix

tízórai: gyümölcslé narancsból,mandarinból,citromból és a megmaradt gyümölcsvelő

ebéd: frankfurti leves, rántott cs.mell vegyes színes salátával – uborka, paradicsom, kaliforniai paprika

uzsi: frissen sült kenyeremből egy szelet tejjel (mert nem tudtam neki ellenállni)

vacsi: joghurt citrommal


31.hétfő:

reggeli:  citrom  és kivi natúr joghurtban

tízórai: - narancs  

ebéd: frankfurti leves

uzsi: zöld lé banán-spenót-avokádó

vacsi: körte

február 1.kedd:

reggeli:  citrom  natúr joghurtban

tízórai: - narancs, körte

ebéd: húskockák színes salátával, kockázott sajttal, fokhagymás tejföllel 

uzsi: pirítós körözöttel

vacsi: mangó



február 2.szerda:

reggeli:  joghurt kivivel

tízórai: - narancs  

ebéd: káposztás tészta korpástésztából

uzsi: narancs

vacsi: zöldségleves vegyes zöldségekből

február 3.csüt:

reggeli:  joghurt erdei gyümölcsökkel

tízórai: - narancs  

ebéd: zöldségleves tegnapról

uzsi: narancs

vacsi: cukkini krémleves, később banánturmix

február 4.péntek:

reggeli:  joghurt erdei gyümölcsökkel

tízórai: - narancs  

ebéd: vegyes színes saláta sajtkockákkal

uzsi: banán  

vacsi: két virsli salátával


február 5.szombat:

reggeli:  eperturmix tejjel

tízórai: - vegyes gyümölcs saláta – narancs, körte, karambola,  kivi, banán vizes eperturmixal

ebéd: vegyes zöldség leves- dinsztelt hagyma, répa, zeller, brokkoli,  káposzta al-dente párolva, fűszerezve.

uzsi: zöld lé – banán-saláta

vacsi: saláta tál mozzarellával- jégsaláta, paradicsom, paprika, uborka, római saláta, lollo saláta


február 6.vasárnap:

reggeli:  cukkinis omlett cukkini limonádéval

tízórai: - narancs

ebéd: húsleves

uzsi: krumplisaláta kukoricával, fűszeres tejfölös öntettel paradicsommal, uborkával

vacsi: gyümölcsös joghurt


február 7.hétfő:

reggeli:  banán

tízórai: - narancs  

ebéd: krumplisaláta kukoricával, fűszeres tejfölös öntettel, paradicsommal, uborkával

uzsi: kivi, narancs

vacsi: maradék saláta

február 8.kedd:

reggeli:  banán

tízórai: - narancs, kivi

ebéd: grízgaluskás zöldségleves

uzsi: narancs

vacsi: kaviáros szendvics


február 9.szerda:

reggeli:  joghurt

tízórai: - narancs

ebéd: krumplifőzelék egy fasírttal

uzsi: narancs

vacsi: narancs

február 10 csütörtök:

reggeli:  mozzarella, paradicsom, saláta

tízórai: - narancs

ebéd:  borsóleves

uzsi: narancs

vacsi: joghurt citrommal

február 11. péntek:

reggeli:  mozarella, paradicsommal

tízórai: - mandarin

ebéd: mozarella saláta egy szelet pirítóssal

uzsi: mandarin

vacsi: maradék saláta

február 12 szombat:

reggeli:  briós magvas zsömlém tejes kávéval

tízórai: - narancs 

ebéd: bableves tejfölösen 

uzsi: egy szelet pizza jégsalátával

vacsi: joghurt citrommal


február 13 vasárnap:

reggeli:  kivi turmix

tízórai: - mandarin

ebéd: húsleves, párolt brokkoli, répa

uzsi: kivi turmix

vacsi: görög saláta brokkolival

február 14 hétfő:

reggeli:  narancs

tízórai: - narancs

ebéd: görög saláta brokkolival

uzsi: két virsli egy szelet pirítóssal

vacsi: zöld  turmix – banán, spenót

február 15 kedd:

reggeli:  joghurt

tízórai: - narancs

ebéd: krumpli saláta tejfölösen jégsalátával, paradicsommal, lilahagymával, kukoricával

uzsi: rántott csirkemell sütőben sült krumplival, céklával

vacsi: kivi turmix

február 16.szerda:

reggeli:  joghurt

tízórai: - mandarin

ebéd: kelkáposzta főzelék

uzsi: zöld lé banán-spenót

vacsi: joghurt eperrel

február 17 csütörtök:

reggeli:  joghurt

tízórai: - narancs

ebéd: sját készítésű joghurtom eperrel

uzsi: banán

vacsi: 2 lepcsánka, mert már nagyon hiányzott

február 18 péntek:

reggeli:  joghurt

tízórai: - narancs

ebéd:egy szelet pirítós kenyerem fetával, jégsalátával

uzsi: narancs

vacsi: joghurtom eperrel

február 19.szombat:

reggeli:  joghurt

tízórai: - narancs

ebéd: egy szelet rántott csirkemell uborkával, paprikával, paradicsommal

uzsi: narancs

vacsi: joghurt eperrel


február 20.vasárnap:

reggeli:  joghurt eperrel

tízórai: - narancs

ebéd: húsleves, tejfölös csirkemell gombásan, kevés spagetti tésztával

uzsi: narancs

vacsi: eper turmix vízzel

Ma 72 kg-ról 66 kg vagyok, méretem 42-ről 40. 



 Innentől már nem írtam az étrendemet, de hasonló zöldséges ételeket variálok, sok nyers zöldséggel és gyümölccsel. A képzelet szabhat csak határokat a különböző variációknak.
Mindenki összeállíthatja saját igényeinek, ízlésének megfelelően ezt az étrendet, és hasonló jó eredményeket érhet él, mint én.
Bátorítok mindenkit, akinek fontos az egészsége, hogy vágjon bele bátran, és kezdje el már ma az egészséges életmódot, és járja végig a teljes egészséghez vezető utat!

Hiszen: Azzá leszel, mit megeszel!!!

Én ebben hiszek. 
 

Néhány jó tanács, ha napközben megéhezünk:


Citromos víz, zöld zöldségből készült turmixok gyümölcsökkel, az a lényeg, hogy sokat igyunk. Lehet rágcsálni répát, uborkát, bármilyen zöldséget, amit szeretünk nyersen. Magvakat is lehet rágcsálni, ha nagyon megkívánjuk az édeset, akkor mazsolázzunk, az lugosít. A többi aszalt gyümölcs is jó, lugosító hatással rendelkeznek, és nem elhanyagolandó, hogy tele vannak antioxidánsokkal, flavonoidokkal, amelyek a rák ellenszerei.

A zöldségeket csak három-négy percig pirítsuk serpenyőben, ne főzzük túl, mert meghalnak az enzimek és vitaminok, mindent al-dente. A legjobb persze nyersen, de estefelé inkább párolva. A gyümölcsöket lehet zöldségek után vagy előtte fogyasztani, de semmiképpen ne gabonafélékkel, mert akkor erjedni kezd. Keményítőt nem fehérjével, hanem nyers zöldségekkel együnk, gyümölccsel sem, fehérjét zöldséggel vagy gyümölccsel lehet.

Ha ezt nem tartjuk be, a gyomrunkban erjedésnek indul a nyami, és alkohol keletkezik, ami ugye savas, így nem lugosítani fogunk, hanem savasítani.

Nem kell drasztikusan csak nyers zöldségeket enni, de be kell fokozatosan vinni az étrendbe a minél több nyers zöldséget az enyhén párolt és főtt kaják mellé, aztán lecserélni egy-egy főtt kaját nyersre.

Egész nap lehet inni gyümölcsturmixot vízzel vagy tejjel, zöldség turmixokat, igazi citromos vizet, friss tejet, mert a friss tej lugosít.

Pirított magvakat lehet enni a reggelihez, búzacsírát a joghurtba, aszaltgyümölcs nasinak. a nyers burgonyalé lugosít, lehet nyugodtan tenni a zöld löttyünkbe amit turmixolunk.


Kívánok sok sikert az egészség eléréséhez mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése