Tehát először is szeretném néhány mondatban ismertetni a lugosítás szerepét életünkben:
Testünkben minden megemésztett tápanyag salakanyaggá alakul vagy energiává alakul (elég). A salakanyag lehet savas, semleges vagy lúgos kémhatású. A végeredmény, az eredeti táplálék ásványianyag-tartalmának a függvénye. A különböző ételek eltérő kémhatású salakanyagokká alakulnak. Az állati eredetű élelmiszerek (pl. a hús, a tojás és a tejtermékek), a feldolgozott és finomított élelmiszerek, az élesztőt tartalmazó élelmiszerek, az erjesztett élelmiszerek, a cukrok és a édesítőszerek, az alkohol, a kávé, a csoki, a fekete tea és a szénsavas üdítőitalok savas kémhatású salakanyagot eredményeznek. A gabonafélék magvai is savasítják a testet, de néhányuk (a köles, a hajdina és a tönkölybúza) csak kevéssé.
Ezzel szemben a zöldségek lúgosító hatásúak, beleértve azokat a zöldségeket is, amelyek valójában gyümölcsök: az avokádó, a paradicsom és a paprika. A nem édes citrus-gyümölcsök, a csíráztatott magvak, a csíráztatott dió- és mogyoró és a gabonafélék csíráztatott magvai szintén lúgosító hatásúak. Lúgosító hatásúak a nyers ételek, de a főtt ételek savasítanak.
Ahhoz, hogy a vérünk és a szövetek optimális kémhatását elérjük (ami enyhén lúgos 7,365-ös pH érték a vér esetén), az étrendünk 70-80 százalékát lúgosító hatású (lehetőleg minél több nyers) ételekből kell összeállítanunk, tehát a savasító hatású élelmiszerek mennyisége maximum 20-30 százalék lehet.
Az elsavasodás következményei:
Korunk legveszedelmesebb civilizációs betegsége a túlsavasodás, amiről bár sokat hallunk manapság, mégsem vagyunk igazán tisztában a súlyával.
A test sav-bázis egyensúlyának helyreállítása mindenféle betegség legyőzésének alapja! Ha nincs meg ez az egyensúly, akkor minden kezelés kudarcra van ítélve vagy csak átmeneti javulást hozhat. Ahogy az erdőket pusztítja a savas eső, úgy pusztítja az emberi szervezetet az elsavasodás!
Mi vezethet elsavasodáshoz?
Stressz, túlhajszoltság, helytelen táplálkozás (tartósított, finomított ételek, kevés nyers zöldség és gyümölcs). helytelen étkezési szokások (kapkodva eszünk, nem rágjuk meg megfelelően az ételt, együtt fogyasztunk fehérjét és szénhidrátot...)
Köztudott tény, hogy: A
stressz - sósavat
cukor, finomliszt, zsírok - ecetsavat
sajt, felvágottak - borkénsavat
hús - húgysavat
kávé, fekete tea - csersavat
buborékos ásványvíz - szénsavat termel.
Étrendünk összeállításánál fordítsunk nagy figyelmet a lúgosító ételek fogyasztására. A legoptimálisabb az lenne, ha 80% lúgosító és csak 20% savasító hatású élelmiszert fogyasztanánk, de ha ez nem is megy azonnal, igyekezzünk nagyon sok friss zöldséget és gyümölcsöt enni. Kerüljük a finomított élelmiszereket, az édességet, a cigarettát, alkoholt, csökkentsük a fekete kávé és fekete tea mennyiségét.
Néhány szó az enzimek fontosságáról:
Korunk legveszedelmesebb civilizációs betegsége a túlsavasodás, amiről bár sokat hallunk manapság, mégsem vagyunk igazán tisztában a súlyával.
A test sav-bázis egyensúlyának helyreállítása mindenféle betegség legyőzésének alapja! Ha nincs meg ez az egyensúly, akkor minden kezelés kudarcra van ítélve vagy csak átmeneti javulást hozhat. Ahogy az erdőket pusztítja a savas eső, úgy pusztítja az emberi szervezetet az elsavasodás!
Mi vezethet elsavasodáshoz?
Stressz, túlhajszoltság, helytelen táplálkozás (tartósított, finomított ételek, kevés nyers zöldség és gyümölcs). helytelen étkezési szokások (kapkodva eszünk, nem rágjuk meg megfelelően az ételt, együtt fogyasztunk fehérjét és szénhidrátot...)
Köztudott tény, hogy: A
stressz - sósavat
cukor, finomliszt, zsírok - ecetsavat
sajt, felvágottak - borkénsavat
hús - húgysavat
kávé, fekete tea - csersavat
buborékos ásványvíz - szénsavat termel.
Étrendünk összeállításánál fordítsunk nagy figyelmet a lúgosító ételek fogyasztására. A legoptimálisabb az lenne, ha 80% lúgosító és csak 20% savasító hatású élelmiszert fogyasztanánk, de ha ez nem is megy azonnal, igyekezzünk nagyon sok friss zöldséget és gyümölcsöt enni. Kerüljük a finomított élelmiszereket, az édességet, a cigarettát, alkoholt, csökkentsük a fekete kávé és fekete tea mennyiségét.
Néhány szó az enzimek fontosságáról:
Az enzimek olyan anyagok, amelyek nélkül nincs élet. A testünkben végbemenő minden kémiai reakcióhoz szükség van rájuk. Nélkülük semmilyen szervi tevékenység nem tudna végbemenni. Az enzimek nélkül nem működnek sem a vitaminok, sem az ásványi anyagok, sem a hormonok.
Ezért fontos a nyers élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, hiszen ezekkel élő enzimeket juttatunk szerevezetünkbe, élő élelmiszereket eszünk, életet nyerünk!
Ha megfőzzük a zöldségeket, az enzimeket és vitaminokat elpusztítjuk, így azok nem tudják szervezetünkben jótékony hatásukat kifejteni.
Zöld ital, zöld vér, green smoothie!
Sok info kering a hálón erről a csodálatos zöld italról, de tényleg csodálatos, hiszen saját magamon tapasztaltam jótékony hatását. Amióta iszom, sokkal egészségesebbnek érzem magam, olyan energiát ad, hogy az szinte hihetetlen, csak az tudja elhinni, aki valójában saját magán kitapasztalja. Én is így tettem, és szinte minden nap az étkezésem része lett.
Néhány példa zöld turmixra:
- banán-spenót-avokádó
- banán-sóska-avokádó
- banán-sóska
- banán-spenót
- banán-sóska-kivi
- banán-spenót-kivi
- banán-sárgarépalevél
- banán-zellerlevél-avokádó
- banán-salátalevél-avokádó
- banán-salátalevél-kivi
- banán-salátalevél-szőlő
Néhány gyümölcsösebb turmix:
- banán-mangó-ananász turmix
- ananász-grapefruit turmix
- 2 sárgarépa-fél uborka-2 szál zeller-fél cékla-1 narancs turmix
- körte-banán turmix
- narancs-grapefruit-alma
- paradicsom-répa-alma-petrezselyem
- mangó-kivi-alma
- eper-joghurt turmix
Még ezerféleképpen lehet ezeket a gyümölcsöket kombinálni. Finom íze van, nem érvényesül a zöld íz, inkább a banán íze dominál, nagyon finom és egészséges energia ital!!! A turmixgépbe csak annyi vizet öntsünk, hogy a turmixolni valónkat ne lepje el, mert különben nagyon híg lesz a végeredmény. Természetesen ezt mindenki majd kitapasztalja, hogy hogyan szereti, hígabban, vagy sűrűbben.
Az avokádótól szép selymes lesz az íze.
Az avokádótól szép selymes lesz az íze.
Emellett fogyasszunk minél több gyümölcsöt, gyümölcslevet, amit magunk préselünk ki!
Most jöjjön az étrendem, amellyel egyre közelebb kerülök célom eléréséhez, egészségem megtartásához:
Időrendi sorrendben írom le, hogy milyen ételeket fogyasztottam:
január 2. vasárnap:
reggeli: padlizsánkrémes saját sütésű magvas zsemle zöldekkel (paradicsom,paprika,uborka összávágva pici sóval)
tízórai: joghurt
ebéd: húsleves, párolt zöldségek hagymás barnarizzsel
uzsona: gyümölcs
vacsora: húsleves
A zsömlém receptjét külön leírom a későbbiekben.
3. hétfő:
reggeli: vajas magvas zsemle zöldekkel
tízórai: joghurt
ebéd: párolt zöldségek hagymás barnarizzsel tegnapról
uzsona: gyümölcs
vacsora: káposztás tészta durumtésztából, később ribizli turmix vízzel
4.kedd:
reggeli: avokádós magvas kenyerem zöldekkel
tízórai: joghurt
ebéd: káposztás tészta tegnapról
uzsona: gyümölcs
vacsora: vegyes zöldségleves
A kenyerem receptjét leírom a későbbeikben.
5.szerda:
reggeli: pirítós kenyerem zöld sajtos salátával
A receptet a későbbiekben beírom.
tízórai: joghurt
ebéd: zöldségleves
uzsona: gyümölcs
vacsora: cukkini krémleves
6.csütörtök:
reggeli: avokádós kenyerem pirítva
tízórai: joghurt
ebéd: cukkini leves
uzsona: alma
vacsora: bableves
7.péntek:
reggeli: vajas magvas zsemle zöldsalátával
tízórai: joghurt
ebéd: bableves tegnapról
uzsona: narancs
vacsora: sütőtök
8.szombat:
reggeli: padlizsánkrémes magvas zsemle zöldekkel
tízórai: joghurt
ebéd: répa-borsó főzelék
uzsona: alma
9.vasárnap:
reggeli: ribizlis tejturmix
tízórai: narancs
ebéd: húsleves
uzsona: narancs
vacsora: párolt vegyes zöldségek
10. hétfő:
reggeli: avokádós kenyerem pirítva
tízórai: rostos almalé reszelt almából fahéjjal
ebéd: párolt zöldségek tegnapról
uzsona: zöld lé: banán-avokádó-spenót
vacsora: tojás saláta nyers zöldségekből
11.kedd:
reggeli: joghurt
tízórai: banánturmix
ebéd: párolt bébirépás borsó sajttal
uzsona: mandarin
vacsora: zöldbableves
12.szerda:
reggeli: joghurt
tízórai: mandarin
ebéd: zöldbableves
uzsona: zöld lé sóska-banán-avokádó
vacsora: krumpli főzelék
13. csütörtök:
reggeli: lencsecsírakrém pirítóssal
tízórai: mandarin
ebéd: krumplifőzelék
uzsona: zöld lé banán-saláta-avokádó
vacsora: grízgaluska leves
14.péntek:
reggeli: joghurt
tízórai: mandarin
ebéd: grízgaluska leves
uzsona: zöld lé spenót-banán-avokádó
vacsora: mandarin
15.szombat:
reggeli: padlizsánkrémes pirítós
tízórai: narancs
ebéd: csak banán, mert nem voltunk itthon
uzsona: banán
vacsora: narancs
16.vasárnap:
reggeli: virsli pirítóssal, mustárral és paprikával
tízórai: narancs
ebéd: húsleves
uzsona: zöld lé: sóska-banán
vacsora: gránátalma
17.hétfő:
reggeli: joghurt
tízórai: narancs
ebéd: sajtsaláta- dinsztelt hagyma, sajtdarabkák, saláta, paradicsom, paprika, uborka, lilahagyma nyersen
uzsona: sütőtök
- Spenót dipp: harmadnyi rész a fagyasztott spenótkrémből, fél kockatúró, egy kis tejföl,
egy paradicsom, két rózsa brokkoli nyersen,
kevés só. Ezeket jól összeturmixoljuk, és már kész is a finom mártogatós.
18.kedd:
reggeli: joghurt
tízórai: ananász
ebéd: rántott brokkoli salátával, spenót dippel- Saláta:Fejes saláta, paradicsom,
uborka, virsli felkarikázva, bazsalikom,paprika, só.
uzsona: zöldlé banán-avokádó-sóska
vacsora: zöldbab leves, később ananász
19. szerda:
reggeli: joghurt
tízórai: mandarin
ebéd: zöldbab leves
uzsi: zöldlé banán-avokádó-leveles saláta
vacsi: vegyes saláta főtt tojással, (paradicsom, saláta, kínai kel, lilahagyma, kukorica, pici sajtdarabkák, főtt tojás, só) később ananász
20.csütörtök:
reggeli: mandarin
tízórai: mandarin
ebéd: vegyes saláta főtt tojással, (paradicsom, saláta, kínai kel, lilahagyma, kukorica, főtt tojás, kevés sajtdarabkák,só)
uzsi: ananász
vacsi: mozzarellás brokkoli saláta-
párolt brokkoli, lilahagyma, mozzarella sajt golyók, sárgarépa szeletelve, paradicsom, só.
21.péntek:
reggeli: citrom natúr joghurtban
tízórai: mandarin
ebéd: mozzarellás brokkoli saláta-
párolt brokkoli, lilahagyma, mozzarella sajt golyók, sárgarépa szeletelve, paradicsom, só.
uzsi: mandarin
vacsi: egy töltelék töltött káposzta
22.szombat:
reggeli: banán
tízórai: zöld lé avokádó-spenót-banán
ebéd: ananász
uzsi: citrom joghurttal
vacsi: 2 virsli, egy bögr friss házitej
23.vasárnap:
reggeli: egy szelet sajt, egy bögre tejeskávé
tízórai: kivi
ebéd: húsleves, gyros tál
uzsi: vegyes Gyros saláta feta dippel, és gyros szósszal.
vacsi: kivi saját készítésű natúr joghurtban
Gyros saláta: uborka, paradicsom, piros színű paprika, kínai kel csíkokra vágva, lilahagyma.
Feta dipp: 40 dkg brokkoli 15 dkg feta 2 dl natúr joghurt őrölt bors
A brokkolit sós vízben puhára főzzük. Jól lecsöpögtetjük, a fetával, és a joghurttal összeturmixoljuk, borsozzuk.
Feta dipp: 40 dkg brokkoli 15 dkg feta 2 dl natúr joghurt őrölt bors
A brokkolit sós vízben puhára főzzük. Jól lecsöpögtetjük, a fetával, és a joghurttal összeturmixoljuk, borsozzuk.
24.hétfő:
reggeli: narancs
tízórai: mandarin
ebéd: görög saláta feta dippel
uzsi: pirítós kenyerem feta dippel, paprikával, paradicsommal,
vacsi: zöld lé banán-sóska
Görög saláta: feta sajt kockák, uborka, paradicsom, piros színű paprika, lilahagyma.
25.kedd:
reggeli: citrom és kivi natúr joghurtban
tízórai: narancs
ebéd:, kínai kel saláta paradicsommal, főtt tojással
uzsi: kínai kel-burgyonya krémleves
vacsi: zöld turmix
26.szerda:
reggeli: vegyes gyümölcsök natúr joghurtban
tízórai: narancs
ebéd: borsófőzelék
uzsi: banán-avokádó-sóska zöld lé
vacsi: grízgaluskás zöldségleves
27.csütörtök:
reggeli: vegyes gyümölcsjoghurtom
tízórai: narancs
ebéd: grízgaluskás zöldségleves
uzsi: egy szelet barna magvas kenyerem vajjal, paradicsommal
vacsi: citrom joghurttal
28.péntek:
reggeli: citrom natúr joghurtban
tízórai: - narancs
ebéd: brokkoli krém leves
uzsi: körte, narancs, mandarin
vacsi: két virsli
29.szombat:
reggeli: egy szelet pirítós kenyerem sajttal, paradicsommal
tízórai: - narancs
ebéd: húsleves, csirkemell tejszínesen burgonyával sajttal
uzsi: semmi mert nagyon jóllaktam délben
vacsi: zöld turmix
30.vasárnap:
reggeli: zöld turmix
tízórai: gyümölcslé narancsból,mandarinból,citromból és a megmaradt gyümölcsvelő
ebéd: frankfurti leves, rántott cs.mell vegyes színes salátával – uborka, paradicsom, kaliforniai paprika
uzsi: frissen sült kenyeremből egy szelet tejjel (mert nem tudtam neki ellenállni)
vacsi: joghurt citrommal
31.hétfő:
reggeli: citrom és kivi natúr joghurtban
tízórai: - narancs
ebéd: frankfurti leves
uzsi: zöld lé banán-spenót-avokádó
vacsi: körte
február 1.kedd:
reggeli: citrom natúr joghurtban
tízórai: - narancs, körte
ebéd: húskockák színes salátával, kockázott sajttal, fokhagymás tejföllel
uzsi: pirítós körözöttel
vacsi: mangó
február 2.szerda:
reggeli: joghurt kivivel
tízórai: - narancs
ebéd: káposztás tészta korpástésztából
uzsi: narancs
vacsi: zöldségleves vegyes zöldségekből
február 3.csüt:
reggeli: joghurt erdei gyümölcsökkel
tízórai: - narancs
ebéd: zöldségleves tegnapról
uzsi: narancs
vacsi: cukkini krémleves, később banánturmix
február 4.péntek:
reggeli: joghurt erdei gyümölcsökkel
tízórai: - narancs
ebéd: vegyes színes saláta sajtkockákkal
uzsi: banán
február 5.szombat:
reggeli: eperturmix tejjel
tízórai: - vegyes gyümölcs saláta – narancs, körte, karambola, kivi, banán vizes eperturmixal
ebéd: vegyes zöldség leves- dinsztelt hagyma, répa, zeller, brokkoli, káposzta al-dente párolva, fűszerezve.
uzsi: zöld lé – banán-saláta
vacsi: saláta tál mozzarellával- jégsaláta, paradicsom, paprika, uborka, római saláta, lollo saláta
február 6.vasárnap:
reggeli: cukkinis omlett cukkini limonádéval
tízórai: - narancs
ebéd: húsleves
uzsi: krumplisaláta kukoricával, fűszeres tejfölös öntettel paradicsommal, uborkával
vacsi: gyümölcsös joghurt
február 7.hétfő:
reggeli: banán
tízórai: - narancs
ebéd: krumplisaláta kukoricával, fűszeres tejfölös öntettel, paradicsommal, uborkával
uzsi: kivi, narancs
vacsi: maradék saláta
február 8.kedd:
reggeli: banán
tízórai: - narancs, kivi
ebéd: grízgaluskás zöldségleves
uzsi: narancs
február 9.szerda:
reggeli: joghurt
tízórai: - narancs
ebéd: krumplifőzelék egy fasírttal
uzsi: narancs
vacsi: narancs
február 10 csütörtök:
reggeli: mozzarella, paradicsom, saláta
tízórai: - narancs
ebéd: borsóleves
uzsi: narancs
vacsi: joghurt citrommal
február 11. péntek:
reggeli: mozarella, paradicsommal
tízórai: - mandarin
ebéd: mozarella saláta egy szelet pirítóssal
uzsi: mandarin
vacsi: maradék saláta
február 12 szombat:
reggeli: briós magvas zsömlém tejes kávéval
tízórai: - narancs
ebéd: bableves tejfölösen
uzsi: egy szelet pizza jégsalátával
vacsi: joghurt citrommal
február 13 vasárnap:
reggeli: kivi turmix
tízórai: - mandarin
ebéd: húsleves, párolt brokkoli, répa
uzsi: kivi turmix
vacsi: görög saláta brokkolival
február 14 hétfő:
reggeli: narancs
tízórai: - narancs
ebéd: görög saláta brokkolival
uzsi: két virsli egy szelet pirítóssal
vacsi: zöld turmix – banán, spenót
február 15 kedd:
reggeli: joghurt
tízórai: - narancs
ebéd: krumpli saláta tejfölösen jégsalátával, paradicsommal, lilahagymával, kukoricával
uzsi: rántott csirkemell sütőben sült krumplival, céklával
vacsi: kivi turmix
február 16.szerda:
reggeli: joghurt
tízórai: - mandarin
ebéd: kelkáposzta főzelék
uzsi: zöld lé banán-spenót
vacsi: joghurt eperrel
február 17 csütörtök:
reggeli: joghurt
tízórai: - narancs
ebéd: sját készítésű joghurtom eperrel
uzsi: banán
vacsi: 2 lepcsánka, mert már nagyon hiányzott
február 18 péntek:
reggeli: joghurt
tízórai: - narancs
ebéd:egy szelet pirítós kenyerem fetával, jégsalátával
uzsi: narancs
vacsi: joghurtom eperrel
február 19.szombat:
reggeli: joghurt
tízórai: - narancs
ebéd: egy szelet rántott csirkemell uborkával, paprikával, paradicsommal
uzsi: narancs
vacsi: joghurt eperrel
február 20.vasárnap:
reggeli: joghurt eperrel
tízórai: - narancs
ebéd: húsleves, tejfölös csirkemell gombásan, kevés spagetti tésztával
uzsi: narancs
vacsi: eper turmix vízzel
Ma 72 kg-ról 66 kg vagyok, méretem 42-ről 40.
Innentől már nem írtam az étrendemet, de hasonló zöldséges ételeket variálok, sok nyers zöldséggel és gyümölccsel. A képzelet szabhat csak határokat a különböző variációknak.
Mindenki összeállíthatja saját igényeinek, ízlésének megfelelően ezt az étrendet, és hasonló jó eredményeket érhet él, mint én.
Bátorítok mindenkit, akinek fontos az egészsége, hogy vágjon bele bátran, és kezdje el már ma az egészséges életmódot, és járja végig a teljes egészséghez vezető utat!
Hiszen: Azzá leszel, mit megeszel!!!
Én ebben hiszek.
Citromos víz, zöld zöldségből készült turmixok gyümölcsökkel, az a lényeg, hogy sokat igyunk. Lehet rágcsálni répát, uborkát, bármilyen zöldséget, amit szeretünk nyersen. Magvakat is lehet rágcsálni, ha nagyon megkívánjuk az édeset, akkor mazsolázzunk, az lugosít. A többi aszalt gyümölcs is jó, lugosító hatással rendelkeznek, és nem elhanyagolandó, hogy tele vannak antioxidánsokkal, flavonoidokkal, amelyek a rák ellenszerei.
A zöldségeket csak három-négy percig pirítsuk serpenyőben, ne főzzük túl, mert meghalnak az enzimek és vitaminok, mindent al-dente. A legjobb persze nyersen, de estefelé inkább párolva. A gyümölcsöket lehet zöldségek után vagy előtte fogyasztani, de semmiképpen ne gabonafélékkel, mert akkor erjedni kezd. Keményítőt nem fehérjével, hanem nyers zöldségekkel együnk, gyümölccsel sem, fehérjét zöldséggel vagy gyümölccsel lehet.
Ha ezt nem tartjuk be, a gyomrunkban erjedésnek indul a nyami, és alkohol keletkezik, ami ugye savas, így nem lugosítani fogunk, hanem savasítani.
Nem kell drasztikusan csak nyers zöldségeket enni, de be kell fokozatosan vinni az étrendbe a minél több nyers zöldséget az enyhén párolt és főtt kaják mellé, aztán lecserélni egy-egy főtt kaját nyersre.
Egész nap lehet inni gyümölcsturmixot vízzel vagy tejjel, zöldség turmixokat, igazi citromos vizet, friss tejet, mert a friss tej lugosít.
Pirított magvakat lehet enni a reggelihez, búzacsírát a joghurtba, aszaltgyümölcs nasinak. a nyers burgonyalé lugosít, lehet nyugodtan tenni a zöld löttyünkbe amit turmixolunk.
Kívánok sok sikert az egészség eléréséhez mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése