2011. március 6., vasárnap

Süteményeim

Élesztős leveles:


Csavaros magos sós és háromszög.

50 dkg liszt
5 dkg margarin vagy olaj
5 dkg porcukor
0,5 dkg só
2,5 dkg élesztő
1 db tojás
2,5 dl tej
25 dkg margarin (külön a hajtogatáshoz)

Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk.

Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt. A lisztet, a margarint a sót, a tojást és az élesztős tejet egy üstbe rakom, és lassan begyúrom, fokozatosan hozzáadva a tejet.

Pihentetjük a tésztát, egy bucit formálunk, majd a tetejét bevágjuk, és letakarjuk egy kis időre. Miután a vágások mentén szétnyílt a tészta, elkezdhetjük a hajtogatást.

A 25 dkg margarint egy kevés lisztel összegyúrjuk, lisztes kézzel egy kb 20*10 cm-es téglalapot formálunk. A tésztának 4 fület nyújtunk, a közepébe helyezzük a margarint, majd a rétegektől a lisztet folyamatosan lesöpörve becsomagoljuk.

Egy téglalapot kell nyújtani. Majd 2-szer duplán hajtogatjuk, a téglalapot megfelezzük, és a két szélét a feléhez behajtjuk, majd ezt még félbe hajtjuk és pihentetjük letakarva a tésztát. Megismételjük a dupla hajtást még egyszer és újra pihentetjük.

Ebből a tésztából mindenfélét lehet készíteni, csak a képzelet szab határt. Sósat és édeset egyaránt, mint a fornetti sütik.



Linzerek:

60 dkg liszt
40 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 db tojás
0,5 dkg sütőpor
citromhéj, vaniliáscukor

A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, nehogy ránkmelegedjen a vaj és elolvadjon.
Vékonyra nyújtjuk, szaggatjuk, sütjük és töltjük.
Nagyon finom omlós.


Keksztekercs:

Fél kiló darált keksz, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál kakaópor, 1 dl feketekávé, fél deci rum.
Ezeket összegyúrni, majd elnyújtani , ha száraznak találnánk, még gyúrjunk bele vajat.

Töltelék: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék, összekeverni és rákenni a lapra.
Feltekerni és hűtőbe tenni, néhány órai pihenés után lehet szeletelni. Meg lehet hempergetni kókuszban még a végén.

Korpás magos kiflik:

60 dkg sima liszt, de lehet B80-as.
3 dkg élesztő
2 dl tej
pici só, kb. 2 teáskanállal
15 dkg búzakorpa
15 dkg vaj
pici cukor
a tetejére különböző magvak

A tésztát géppel szoktam dagasztani, de előtte összekeverem egy tálban a hozzávalókat és a közepébe teszem az élesztős tejet, hogy felfusson az élesztő. Ha felfutott, akkor kissé összekavarom és mehet a gépbe. Ha megdagasztotta, akkor a gépben hagyom kelni.
Ha túl kemény lenne a tészta, akkor kell még tenni hozzá egy kis meleg tejet.

Majd kifliket formázok a tésztából, a tetejüket megkenem tojással, megszórom pirított magvakkal, és még kelesztem egy fél órát kb. meleg helyen, ezután megsütöm.




Magos sósfonat:
Hozzávalók:
60 dkg liszt
50 dkg vaj
4 dl tejföl
ízlés szerint só
A tésztát előző nap begyúrjuk, és betesszük a hűtőbe pihenni. Másnap minden hajtogatás nélkül csak eljnyújtjuk, elvagdaljuk csíkokra, összesodorjuk, összecsavarjuk, lekenjük tojással és megszórjuk magvakkal, és már lehet is sütni.

 Húsvéti kalács:

60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt)
1 dl tej
2 dl kefír v. joghurt
2 egész tojás
5 dkg margarin
1/2 kk. só
1 kk. cukor
2 kk. folyékony édesítőszer
késhegynyi aszkorbinsav
1/4 friss élesztő

Az édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak tenni.
Langyos tejben megkelesztjük az élesztőt, majd összeállítjuk fakanállal, és mehet a gépbe dagasztani. Ha jól bírjuk, kézzel is ki lehet szépen dagasztani.

Ízlés szerint lehet bele tenni mazsolát is, de ha géppel dagasztjuk, akkor csak a végén, mert különben szétkeni a gép a mazsolát.
Már jártam így vele.
Ha megkelt, három egyenlő részre osztjuk.
Én el szoktam nyújtani, majd feltekerem, mert így szép lesz a fonat. Hosszú és vékony csíkokat érdemes készíteni, így körbeér a formában.
Tojással lekenem, majd ha szépen megkelt, kb. 35 perc alatt a sütőben készre sütöm.


Tarka-barka muffin

6 egész tojást habosra keverek 35 dkg cukorral, majd belekeverek egy puha rámát, egy egész sütőport 35 dkg liszttel.
Annyi tejet teszek hozzá, hogy krémes állagot kapjak, ne legyen se túl sűrű, se pedig folyós.
Olyan legyen, mint a tejföl sűrűsége. Kettéveszem a masszát, a felébe még keverek kakaóport.
Majd felváltva belerakom a muffinpapirral kibélelt muffinsütő formába, úgy, hogy kanállal rakom a világos és kakaós masszát, rétegezve, ettől szép márványos lesz a muffin. Egy kicsit villával bele is lehet keverni, akkor még márványosabb lesz.
Tehetek bele magozott meggyet, apró csokidarabokat, és diódarabokat. Ezeket a közepe felé is bele lehet rakni, de a tetejére is jó, mert kicsit lesüllyed. Én a diót szoktam a tetejére biggyeszteni.
A csoki inkább a közepébe kerüljön a meggyel, mert ha a tetején van, megéghet.
Nem kell sokáig sütni, de a sütő legyen bemelegítve. Hústűvel ki kell próbálni, hogy jó-e már a közepe, nehogy lágy maradjon, és vigyázni kell, hogy meg ne égjen.
Nem tudom pontosan, mennyi idő alatt sül meg, de figyelni kell, mert mindenkinek másképpen süt a sütője, tehát ezt nem lehet szabálynak venni.


Fonott kalácsom:

Hozzávalók:
500 g liszt
40 g cukor
20 g méz
1 db tojás
30 g élesztő
200 ml langyos víz
60 g vaj
7 g só

A kenéshez:
1 db tojás
1 evőkanál tej

Az összes összetevőt mérjük ki egy edénybe a víz kivételével, úgy hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Végül a vizet is hozzáöntjük, ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát. (Én a kenyérsütőmben szoktam megdagasztani és abban is kelesztem meg.)
Majd pihentessük, amíg megkel.
Ha megkelt, vágjuk fel hat egyenlő részre és fonjuk meg.
Kenjük le tojássárgájával, és még kelesszük, amíg a duplájára dagad.
Bemelegített sütőben süssük meg, szép aranybarnára.


Beigli:

Hozzávalók:
500 g liszt
40 g cukor
20 g méz
1 db tojás
30 g élesztő
200 ml langyos víz
60 g vaj
7 g só

A kenéshez:
1 db tojás
1 evőkanál tej

Az összes összetevőt mérjük ki egy edénybe a víz kivételével, úgy hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. Végül a vizet is hozzáöntjük, ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát. (Én a kenyérsütőmben szoktam megdagasztani és abban is kelesztem meg.)
Majd pihentessük, amíg megkel.
Ha megkelt, vágjuk fel hat egyenlő részre és fonjuk meg.
Kenjük le tojássárgájával, és még kelesszük, amíg a duplájára dagad.
Bemelegített sütőben süssük meg, szép aranybarnára.


 A mignont Pannika receptje alapján készítettem, és elsőre nagyon jól sikerült, nem is gondoltam volna.
Köszönet érte Pannikának.

50 dkg cukrot 2 dl vízzel felfőzünk lassú tűzön. A cukor teljes olvadásáig állandóan kavargatva, hogy kristály mentes legyen. Forrástól számítva a főzési idő néhány perc. A kristályosodás megakadályozása, illetve lassítása céljából mokkás kanálnyi ecetet teszünk bele. Golyó próbáig főzzük.

Egy pohárba hideg vizet teszünk és vizes kanállal veszünk ki a főzetből és a hideg vízbe engedjük. Ha golyót formál akkor már kész. Az ujjunkkal megnézzük a golyócskát ha nem túlságosan lágy de, könnyen formálható, a főzetet egy hideg vízzel kiöblített, tiszta lábasba öntjük át. A tetejét befröcsköljük kevés vízzel és félre tesszük hűlni. Ha kihűlt, más célra nem használt fakanállal keverni kezdjük. Eleinte a keverés nehezen megy, de később egyre könnyebb lesz. A főzet egyre fehérebb lesz, majd végre teljesen kifehéredik, és porhanyóssá válik.

Torták sütemények bevonására úgy használjuk fel, hogy a szükséges mennyiséget nyeles edénybe tesszük,  és fakanállal állandóan kevergetve lassú tűzön langyosra melegítjük. Ha nagyon sűrű pár csepp vizet tehetünk hozzá. Ha színesre akarjuk, ételfestékkel, kakaóporral, kávéval tetszés szerinti színre festhetjük.

A bevonandó süteményt előbb hígított gyümölcsízzel (barackízzel) vonjuk be, hogy a tészta a fondant mázat be ne szívja, mert akkor a fondant fénytelen és törékeny lesz.A kész fondant hetekig eláll vizes ruhával letakarva. A bevonandó tortának a közepére öntjük a fondant-ot, azután hosszú, széles késsel a szélek felé húzzuk a mázat, majd az oldalakat vonjuk be. Igyekezzünk gyorsan dolgozni hogy a máz bevonás közben meg ne fagyjon.
A mignont  felkockázzuk, majd villára szúrjuk, egyenként bele mártogatjuk, és papírra kirakjuk, míg megszilárdul.

 puncskrém készítése:

3o dkg cukorból és 1dl vízből cukorszirupot főzünk és hagyjuk kihűlni. Kihűlés után 25 dkg ráma margarint és ízlés szerint rum, citrom, és vanília aromát adunk hozzá, jó habosra keverjük . A citrom aroma helyett lehet vérnarancs aromát is, akkor a színezés is meg van oldva. Ezzel töltjük a lapokat.



3bit szelet:

6db tojás
20dkg cukor
15dkg darált dió
2dkg zsemlemorzsa
3dkg liszt
1kávéskanál sütőpor
2csomag vaniliás pudingpor
8dl tej
25dkg margarin
25dkg porcukor
1csomag vaniliás cukor
5dkg kakaópor
1csomag háztartási keksz
tortadara, helyett én csokimázat olvasztottam a tetejére.

Elkészítés:
6tojás fehérjét 20dkg cukorral kemény habbá verjük,majd hozzáadunk 15dkg darált diót,2dkg zsemlemorzsát,3dkg lisztet,és 1 kk sütőport.
Kisütni a tésztát.
krém:6tojás sárgáját,2cs.vaniliás pudingport 8dl tejjel sűrűre főzni.
25dkg margarint,25dkg porcukorral kikeverni,majd a kihűlt pudinggal keverni.
Akrémet elfelezni,az egyik felébe 1cs. vaniliás cukrot tenni,a másik felébe 5dkg kakaóport.

összeállítás:tészta,sárga krém,vaniliás tejben megáztatott keksz,majd barna krém,tetejére ismét kekszsor,végül pedig tortadara, amit én csokimázzal helyettesítettem.

Linzer és isler:
 Élesztős leveles tésztából készült hasé:


Karácsonyi egyéb sütemények:




Dupla túrós: két piskótalap között tejszínhabos túrókrém van és olvasztott csokival van leöntve.
Ezt Niki lányom készítette.

 Ez a süti túrókrémes, vékony piskótalapon, leöntve csokimázzal és hópehely díszítéssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése