Hozzávalók:
340 g liszt,
34 g porcukor,
34 g vaj,
2 kisebb tojás sárgája,
20 g élesztő,
4 g só,
165 ml langyos tej,
1 vanília cukor,
1 citrom reszelt héja.
Dagasszuk meg a kalácstésztát, majd hagyjuk kelni 20 percig, azután gyúrjuk át és további húsz percig pihentessük. Amikor megkelt, osszuk hatfelé, és gömbölyítsük fel a kis darabokat. Rövid pihentetés után sodorjuk meg a szálakat, figyeljünk rá, hogy a szálak a végeik felé folyamatosan vékonyodjanak. Fonjuk össze a szálakat és kenjük le felvert tojással majd húsz percig kelesszük, meleg helyen. Aztán kenjük le újra, és továbbra is hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Így összesen maximum 35 percet kelesszük. 190 C-fokos előmelegített, gőzmentes sütőben 22-23 perc alatt süssük készre.
Ez Farkas Vilmos receptje, amit Rozika barátnőmtől szereztem, és én dupla adagot készítettem belőle, hogy két kalácsom legyen.
A megkelt tészta
Deszkára borítottam a tésztát
Kétfelé vágtam, majd az egyik darabból hat egyenlő gömböt virgoltam
A másik feléből öt egyenlő gömböt virgoltam
Kisodortam a gömböket
Elkezdtem a fonást
Megfonva
Itt már szépen megkelt
Ekkor betettem sülni
Itt már kész is
Felvágva
A megkelt tészta
Deszkára borítottam a tésztát
Kétfelé vágtam, majd az egyik darabból hat egyenlő gömböt virgoltam
A másik feléből öt egyenlő gömböt virgoltam
Kisodortam a gömböket
Elkezdtem a fonást
Megfonva
Itt már szépen megkelt
Ekkor betettem sülni
Itt már kész is
Felvágva
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése